FIS-koodi

FIS-koodin tarvitsevat kaikki urheilijat, jotka osallistuvat Kansainvälisen Hiihtoliiton eli FIS:n kilpailukalenteriin merkittyihin kilpailuihin kotimaassa tai ulkomailla. FIS-koodi tarkoittaa käytännössä vain rekisteröitymistä FIS-listalle eli kansainväliselle rankinglistalle, joten urheilijalla on oltava FIS-koodin lisäksi aina myös kansallinen kilpailulisenssi ja vakuutus, vaikka hän osallistuisi ainoastaan FIS:n alaisiin kilpailuihin.

Kaikissa Hiihtoliiton alaisissa lajeissa on erilliset FIS-listat, joten niihin tarvitaan myös erilliset FIS-koodit. FIS-koodin hinta on 45 euroa kaudella 2016 - 2017. FIS:n kilpailukausi on 1.7. - 30.6.

Maastohiihdossa FIS-pisteitä käytetään lähinnä ryhmittelyyn ja lähtölistojen tekoon. FIS-koodi on pakollinen kotimaisissa FIS-kisoissa (mukaan lukien yleisen ja nuorten sarjojen henkilökohtaisten matkojen SM-kisat) yleisessä sekä 20-vuotiaiden sarjoissa. Myös 17 - 18 -vuotiaita kehotetaan hankkimaan FIS-koodi.

FIS-julistus

Ilmoittautuminen FIS-listalle kaikkien lajien osalta tehdään täyttämällä ja allekirjoittamalla FIS-julistus eli Athlete's Declaration for Registration with the International Ski Federation (FIS), jolla urheilija tunnustaa tietävänsä kilpailemisesta aiheutuvat riskit. Allekirjoitettava englanninkielinen lomake löytyy tästä. Ohessa myös suomenkielinen käännös, jota ei saa käyttää allekirjoitettavana lomakkeena. Alaikäisen urheilijan FIS-julistuksen allekirjoittaa urheilijan lisäksi myös huoltaja.

Allekirjoitettu FIS-julistus toimitetaan joko skannattuna sähköpostin liitteenä tai kirjepostina sivun alaosassa näkyvään osoitteeseen. Rekisteröinti FIS-listalle tehdään, kun allekirjoitettu julistus on vastaanotettu liitossa ja maksu kirjautunut rekisteriin. FIS-koodi maksetaan laskulla, jonka urheilija saa sähköpostitse tai kirjeitse kotiosoitteeseen.

Kun urheilija on kerran ilmoittautunut FIS-listalle, ei hänen tarvitse ilmoittautua erikseen vuosittain. Kaikki edellisellä kaudella FIS-koodin maksaneet saavat automaattisesti seuraavan kauden maksulomakkeen. Mikäli listalla jo aikaisemmin ollut urheilija ei ole maksanut lisenssiä vuosittain laskun eräpäivään mennessä, hänet poistetaan automaattisesti FIS-listalta. Uusina listalle ilmoittautuvat urheilijat voivat sen sijaan toimittaa FIS-julistuksen ja ilmoittautua FIS-listalle missä vaiheessa kautta tahansa, kuitenkin hyvissä ajoin ennen ilmoittautumista ensimmäiseen FIS-kilpailuun.

FIS-julistuksen toimitusosoite:

Maastohiihto: larissa.erola(@)hiihtoliitto.fi tai Suomen Hiihtoliitto, Radiokatu 20, 00093 VALO
Alppilajit: minna.karhu(@)skisport.fi tai Ski Sport Finland ry, Itälahdenkatu 22 b, 00210 Helsinki
Mäkihyppy ja yhdistetty: katri.vaatainen(@)hiihtoliitto.fi tai Suomen Hiihtoliitto, Radiokatu 20, 00093 VALO

Ladattavat tiedostot: