Ranking-säännöt

Ranking-kilpailut

Piirit voivat nimetä maksimissaan 4 ranking-kisaa: 3 kansallista, joista yksi yhteislähtökilpailu ja 1 piirinmestaruusmatka. Hiihtotavat 2 P ja 2 V. Piirikohtainen minimi 1 V, 1 P ja 1 pm-kisa (P tai V).

Lisäksi piirit voivat aluekohtaisesti sopia yhdestä ylimääräisestä yhteislähtökilpailusta, jonka pisteitä korotetaan 2 %:lla.

Nimettäessä piirin ranking-kisoja tulee huomioida:
- alkutalven ranking-järjestäjältä tulee vaatia lumetusjärjestelmä, jotta peruutuksia ei pääse syntymään.
- ranking-kisat tulee pyrkiä jakamaan tasaisesti koko kilpailukaudelle ja hyviin olosuhteisiin.

Automaattisia ranking-kisoja ovat SM-kisat, nuorten MM- ja PM-tarkkailu ja cup-kisat ko. sarjojen osalta, Skandinavia-cup sekä alkutalven FIS-kilpailut. Lisäksi Kuusamon ja Salpausselän kisat ovat ranking-kisoja.

Ranking-sarjat

- ranking-listat julkaistaan seuraavasti: MYL, M20, M18/17, M35/40, M45/50, M55-60, M65-, yht. 7 listaa ja NYL, N20, N18/17, N35-40, N45-, yht. 5 listaa.
- sarjat voidaan järjestää erillisinä ja laskennassa tulokset yhdistetään, mikäli hiihdetty matka on sama.
- kaikki saman matkan samalla hiihtotavalla hiihtäneet yhdistetään kilpailun keskiarvoaikaa ja tasopistemäärää laskettaessa, miehet ja naiset pisteytetään erikseen. Kauden 2013-2014 alusta alkaen julkaistaan myös miesten ja naisten kootut yhteislistat.
- 35-vuotiaiden sarjaan kuuluva hiihtäjä, joka hiihtää pääasiassa yleisessä sarjassa, voidaan hiihtäjän tai seuran pyynnöstä rankata yleisen sarjan listalla.

Ranking-pistelasku

Kilpailijan pistemäärä = (kilpailun keskiarvoaika * kilpailun tasopistemäärä) / kilpailijan aika

- Kilpailijan pistemäärä saadaan suhteuttamalla kilpailijan aika kaikkien saman matkan hiihtäneiden viiden parhaan keskiarvoaikaan. Keskiarvoaikaan ei lasketa niitä kilpailijoita, joiden aika on huonompi kuin 1,5 kertaa voittajan aika.
- Kilpailun taso määritellään loppuun hiihtäneiden kolmen suurimman alkurankingpistemäärän keskiarvolla. Alkurankingpistemäärä määräytyy viime kauden ranking-tilastojen mukaan siten, että viime kauden voittajan alkupisteet skaalataan 100,00:aan. Alkupistelista löytyy tulosarkistosta.
- SM-kisojen tasopisteissä on kolmen prosentin korotus eli tasopisteet kerrotaan luvulla 1,03. Nuorten 23-vuotiaiden mestaruuskilpailuissa korotus on vain yksi prosentti.
- Ulkomaalaiset hiihtäjät eivät vaikuta keskiarvoaikaan eivätkä tasopisteisiin.
- Piirinmestaruuskisoissa piirin ulkopuolisia osallistujia käsitellään kuten ulkomaalaisia, eivätkä he saa kisasta pisteitä.
- Takaa-ajossa ulos liputettujen hiihtäjien pisteytys: Sarjan voittajan pisteet jaetaan liputetun viimeisellä väliajalla ja kerrotaan voittajan väliajalla samassa va-pisteessä.  Tuloksesta vähennetään kaksi pistettä.

Ranking-pisteiden kehitys

- Kullekin kilpailijalle lasketaan kilpailukohtainen ranking-pistemäärä.
- Ranking-tilanteeseen huomioidaan kilpailijan 5 parhaan ranking-pistemäärän keskiarvo.
- Puuttuvista kisoista vähennetään
   4 kisaa puuttuu, vähennys 8%
   3 kisaa puuttuu, vähennys 6%
   2 kisaa puuttuu, vähennys 4%
   1 kisa puuttuu, vähennys 2%

Ranking-tulokset

- Järjestäjä saa tarvittaessa sähköpostitse Hiihtoliitosta ajantasaiset lisenssitiedot.
- Seura käyttää KILMOa tai lisenssitiedostoa ilmoittautumisten käsittelyssä.
- Tulokset lähetetään sähköpostina liittoon kisoja seuraavana arkipäivänä klo 12 mennessä.
- Päivitetty tilanne näkyy laskennan jälkeen (ke-to) liiton nettisivuilla.