Uutisen päiväys

17.3.2007← Takaisin

Aino-Kaisa Saariselle uran ensimmäinen maailmancupin voitto

Lauantai oli suomalaishiihtäjille hyvä päivä Oslon Holmenkollenilla, suurimpana ilonaiheena Aino-Kaisa Saarisen uran ensimmäinen maailmancupin voitto.

Suomalaisjuhlat perinteisen hiihtotavan 30 kilometrillä täydensi Virpi Kuitunen, joka varmisti samalla normaalimatkojen (distance) cupin voiton, Riitta-Liisa Roponen puolestaan hiihti uransa parhaan cup-sijoituksen perinteisellä ja oli viides. Neljäntenä suomalaisena palkintojenjakoseremoniaan pääsi Sami Jauhojärvi, joka pinnisti 50 kilometrillä viidenneksi.

Saariselle voitto oli seitsemäs palkintopallisija maailmancupissa. Aiemmin hän on ollut cupissa parhaimmillaan toinen, molemmilla kerroilla sprintissä. Tour de Skissä Saarinen oli Val di Fiemmen osakilpailussa 15 kilometrin perinteisen yhteislähdössä toinen.

”Lähdin tänään sellaisella asenteella, että kaikki tai ei mitään. Ajattelin, että lähden alusta asti hiihtämään omaa kovaa hiihtoa ja ajattelin, että jos katkeaa, sitten katkeaa. Alusta lähtien uskoin voittavani tänään. Tämä on ollut yksi unelmani, voittaa 30 kilometriä täällä. Tällä kaudella olen odottanut, että voitto tulisi ja on hienoa, että se tuli varsinkin täällä. Tosi onnellinen olo. Onhan se liikuttava hetki. Kuningas onnitteli kovasti ja kertoi itsekin tykkäävänsä hiihtää täällä, vaikka ei enää kilpailekaan. Olen tehnyt kovaa työtä vuosia, nyt olen vasta päässyt hyvälle tasolle ja voi keräillä vuosien työn tuloksia”, Saarinen tuumi.

Saarinen takoi kärkiaikoja väliaikapisteille alusta lähtien. Kuitunen puolestaan oli vielä 19,5 kilometrissä 56,5 sekunnin päässä ”Aikusta”, mutta nousi lopulta 30,6 sekunnin päähän.

”Distance-cupin voitto on hyvä asia joukkueelle, kun saamme yhden lisäpaikan normaalimatkoille. Toisella kierroksella oli paremmat sukset ja parempi tunne, olisin voinut hiihtää vielä lisääkin”, Kuitunen naureskeli.

Kuitunen kuului lauantaina ”harhaanhiihtäneiden” joukkoon, sillä moni hiihtäjä harhautui ensimmäisellä 12,5 kilometrin lenkillä 16,7 kilometrin lenkille puutteellisen opastuksen vuoksi. Suurta vahinkoa erheestä ei kuitenkaan ehtinyt kenellekään koitua.

Kilpailun neljäs suomalainen Pirjo Manninen oli 29:s.

Jauhojärvi kahdeksannen kerran kymmenen parhaan joukkoon

Sami Jauhojärvi taisteli viidenneksi ja hävisi Norjan Odd-Björn Hjelmesetille 1.39,6. Sijoitus oli Jauhojärvelle maailmancupissa kahdeksas top 10-sijoitus, kun Tour de Ski lasketaan yhdeksi osakilpailuksi. Paremmin rovaniemeläinen on sijoittunut vain Beitostölenissä 2005, jolloin hän oli 15 kilometrin perinteisellä neljäs.

”Kolmen kilometrin jälkeen tuntui, etten tänään maalia näe. Jos ei olisi ollut Kollenin 50 kilometriä, en olisi startannut ollenkaan. Sen (3 kilometrin) jälkeen rupesi kulkemaan pikkuisen paremmin. Toisella kierroksella tuntui, että energiat eivät riitä ja tuli kylmä. 42 kilometrin kohdalla tuli ensimmäinen sippi. Ei vaan puhti riittänyt tällä kertaa, mutta tyytyväinen olen sijoitukseen. Eilen oli suurin pelko, miten selkä kestää, kun se on aika ”scheissena” nyt ollut. Kesän aikana tehty työ selän kanssa tuotti kuitenkin tulosta, selkä ei häirinnyt kisan aikana yhtään”, Jauhojärvi kertoi.

Uransa toiseksi parhaan cup-sijoituksen napannut ja toisen kerran urallaan kymmenen joukkoon yltänyt Ville Nousiainen oli yhdeksäs ja Tero Similä 22:s. Matti Heikkinen tunsi olonsa flunssaiseksi ja päätti viime hetkillä olla starttaamatta vaativalle taipaleelle.

Maailmancup jatkuu Tukholmassa sprinttikilpailulla keskiviikkona. Urheilijoista Tukholmassa hiihtävät Kuitunen, Saarinen ja Manninen jäävät Osloon ja siirtyvät sieltä tiistaina Tukholmaan.

Tulokset ja cup-tilanteet: www.fis-ski.com