Uutisen päiväys

27.1.2007← Takaisin

Kakkossija pönkitti Virpi Kuitusen cup-johtoa

Virpi Kuitunen taisteli loppuun asti perinteisen kympin voitosta Otepään maailmancupissa lauantaina, mutta sijoittui lopulta kakkoseksi 7,8 sekuntia Puolan Justyna Kowalczykille hävinneenä.

Kakkossija vankisti ennestään Kuitusen johtoa maailmancupissa, sillä ero lähimpään uhkaajaan Norjan Marit Björgeniin on nyt 313 pistettä. Björgen jäi lauantaina neljänneksi, kun viimeisen palkintopallisijan vei Ukrainan Valentina Shevtshenko.

Suomalaisten kokonaispanos oli vahva, sillä Aino-Kaisa Saarinen oli kuudes (46,5 sekuntia voittajasta), Pirjo Manninen 11:s (-1.04,4), Milla Saari 13:s (-1.07,2)  ja Kirsi Välimaa 26:s (-1.46,7).

Kuitunen oli vielä 7,5 kilometrin väliajoissa 20,7 sekuntia Kowalczykiä jäljessä, mutta tuli lopun selvästi puolalaista vahvemmin ja sai kutistettua eroa roimasti. Voitto ei kauas jäänyt, mutta kakkossijaankin Kuitunen oli lauantaina hyvin tyytyväinen.

”Ei jäänyt kauas. Hiihto oli ihan hirveä! Oli ihan uusi kokemus tälle kaudelle. Oli todella vaikeaa lähdöstä maaliin ja siihen nähden olen todella tyytyväinen, että olin toinen. Nyt on ollut lihaksiston kanssa vähän painia. Keli oli vaikea ja ei sitten pystynyt yhtään rennosti hiihtämään. Oli väkinäistä, mutta loppu tuli kuitenkin hyvin”, Kuitunen kertoi.

Saarinen ylsi kuudenneksi, vaikka ei hänkään parasta mahdollista hiihtoa saanut sakeaksi äityneessä lumisateessa aikaiseksi.
”Ei oikein ollut rentoa. Tuo lumisade teki sen, että oli tosi vaikeaa hiihtää. Alusta asti oli vaikeaa. Tuollaisella hiihdollla olen sijoitukseen kohtalaisen tyytyväinen, vaikka (palkinto)pallille sitä aina yrittää. Nyt olisi ollut saumaa. Ei tämä kuitenkaan mikään katastrofi ole, sillä kunto ei ole kadonnut mihinkään. Huomenna (sprintti) sitten paremmin”, Saarinen sanoo.

Manniselle kilpailu oli parasta normaalimatkan hiihtoa maailmancupissa aikoihin, sillä maailmancupissa hän on normaalimatkalla ollut kymmenen joukossa vain kahdesti Kiirunassa vitosella, seitsemäs vuonna 2002 ja kymmenes 1999.

”Hiihdin hyvin! Suksi toimi ja se oli hyvää iskemistä. Lähdin hakemaan sijoitusta 10-15 sakkiin ja siihen pääsin. Pystyin hyvin tekemään töitä. Tosi hyvä hiihto ja huomenna tähtäin sitten sprintissä A-finaaliin”, Manninen sanoi iloisena.

Iloinen oli myös Milla Saari, jolle Otepää oli näyttöpaikka MM-kisavalintaa ajatellen.

”Onnistuin kerrankin oikeassa paikassa! Lähtiessä sanoin valmentajille, että jos jalat toimii, ja saan perus normaalin hiihdon, pystyn olemaan 13-14:s. Oli vähän epävarma olo, kun Keuruun SM-sprintin jälkeen etureidet ei ehtineet oikein palautunut ja Rokua (MM-katsastus) ja Valkeakoski oli sitten vähän tuskaa. Olen tähän todella tyytyväinen, minulle 13 oli nyt onnen numero. Pystyin näyttämään itselleni, että pystyn vielä tällaisiin sijoituksiin. Hyvin kulki ja kaikki onnistui, vaikka keli oli vaativa", Saari sanoi.

Kirsi Välimaakin oli hiihtoonsa "suht' tyytyväinen":
”Tuntui hyvältä ja oli aika tasaista menoa. Lunta alkoi viimeisellä kierroksella tulla paljon ja tuntui että en pääse mihinkään, eroa tuli lisää. Silti olen ihan tyytyväinen, vaikka kaksijakoinen kilpailu olikin. Aika pöpperöä”, Välimaa sanoi.

Sunnuntaina hiihdetään sprintti, jossa suomalaisnaisista hiihtävät Kuitunen, Saarinen, Manninen, Välimaa, Mona-Liisa Malvalehto ja Kati Venäläinen.

Tulokset ja cup-tilanteet: www.fis-ski.com