Uutisen päiväys

9.2.2007← Takaisin

Kohdennettu dopingtestaus laski testimäärää

  Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry toteutti vuoden 2006 aikana 1533 dopingtestiä. Testauksessa keskityttiin yhä kohdennetumpaan testaukseen.

  - Tehostimme vuoden aikana testipoolin käyttöä. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että noin 500 testipooliurheilijaa ilmoittivat olin- ja harjoituspaikkatietonsa ADT:lle. Tämä kohdennettu, resursseja vaativa suuntaus on käytössä myös maailmalla, ADT:n testauspäällikkö Teuvo Valtanen toteaa.
  Testien yksittäishinta on noussut entistä enemmän kohdennetun testauksen myötä. Lisäksi laboratorioanalyysit ovat monimutkaistuneet uusien yhdisteiden etsimisen vuoksi. Tämä nostaa myös analyysien kustannuksia.
  - Dopingvalvonnan hallinnon ja kustannusten nousu on ollut suurempaa kuin ADT:n määrärahojen kasvu. Tämä selittää sitä, että kokonaistestimäärä on aiempaa pienempi, Valtanen sanoo.
  Tulevaisuudessa testauksessa keskitytään entistä enemmän kansainvälisiin huippu-urheilijoihin ja kansainvälistä menestystä saaneisiin lajeihin. Resurssien priorisoinnin vuoksi, tämä vähentää myös tulevaisuudessa muiden lajien testausta.
  Vuonna 2006 ADT:n teki eniten testejä yleisurheilussa (167) ja hiihdossa (116). Näiden lajien lisäksi myös uinnissa tehtiin yli sata testiä (107). Uinnin testimäärää nosti Helsingissä joulukuussa järjestetyt lyhyenradan EM-kilpailut. Dopingrikkomuksia oli seitsemän, kaikki tapaukset olivat eri lajissa.

  Kasvuhormonitestit käyttöön

  Valtasen mukaan vuoden 2007 aikana tehdään muutamia kymmeniä veritestejä, joilla voidaan todeta muun muassa elimistön ulkopuolisen kasvuhormonin sekä erilaisten veren manipulointiin tarkoitettujen menetelmien käyttö.
  - Veritestaus kohdentuu lajeihin, joissa voidaan olettaa kyseisillä aineilla saavutettavan merkittävää suorituskyvyn parantumista. Näissäkin lajeissa testaus kohdentuu pääasiassa kansainvälisellä tasolla oleviin urheilijoihin, Valtanen toteaa.