Uutisen päiväys

21.3.2007← Takaisin

Kuitunen toinen ja Manninen viides Tukholman sprintissä

Suomalaisnaiset hiihtivät jälleen vahvasti maailmancupissa, kun Tukholmassa perinteisen sprintissä Virpi Kuitunen oli toinen ja Pirjo Manninen viides. Miesten kisassa Matias Strandvall voitti B-finaalin.

Perinteisellä hiihtotavalla naisten kilpailun voitti Slovenian Petra Majdic, jolle Kuitunen hävisi 4,5 sekuntia.

Aino-Kaisa Saarinen oli B-finaalin viides ja näin ollen lopputuloksissa 11:s.

Manniselle viides sija on paras maailmancupin sijoitus sitten Nove Meston 2005, jolloin hän oli sprintissä toinen. Manninen oli aika-ajon kuudes ja voitti puolivälieränsä. Kuitusen voittamassa välierässä sotkamolainen oli kolmas ja eteni ajan perusteella loppukilpailuun.

Karsinnassa Kuitunen oli Majdicin jälkeen toiseksi nopein. Kuitunen ja karsinnan 12:s Saarinen osuivat jo samaan puolivälierään, jossa Kuitunen vei neljän sekunninkymmenyksen erolla erävoiton ennen Saarista. Kuitusen voittamassa välierässä Saarinen jäi neljänneksi, eikä hänen aikansa harmittavasti riittänyt A-finaaliin.

”Oli aika rento päivä. Latu oli tosi raskas, likaista lunta ja kovasti joutui pukkaamaan. Joskus vaan voitto kolahtaa jollekin ja tänään se kolahti Majdicille, joka oli paras. Tasasella jäin tänään, mutta hieno päätös sprintticupissa”, Kuitunen iloitsi kakkossijastaan.

”Tämä oli hyvä päätös maailmancupin sprinteille. Varmaan sain nyt kuuman ryhmän paikan, olen ollut siinä vähän kiikun kaakun ja uskon näiden pisteiden nyt riittävän. Se oli yksi tavoite, joten siinä mielessä hyvä. Diesel oli jäänyt Holmenkollenille, vaikka ennen aika-ajoa oli niin löysä olo, että ajattelin, että mitäköhän tästä tulee. Hyvin löytyi kuitenkin iskua”, Manninen iloitsi heti kisan jälkeen.

Mona-Liisa Malvalehto oli karsinnan neljäs, mutta jäi Puolan Justyna Kowalczykin voittamassa puolivälierässään kolmanneksi eikä selviytynyt ajankaan perusteella jatkoon. Malvalehdon loppusijoitus oli 13:s.

Ainoana suomalaisena Kirsi Perälä ei selviytynyt karsinnasta jatkoon. Perälä sijoittui 34:nneksi.

Strandvallille uran paras cup-sijoitus

Suomalaismiehet taistelivat hyvin, sillä Matias Strandvall nappasi uransa parhaan maailmancupin sijoituksen, kun hän voitti B-finaalin ja sijoittui seitsemänneksi. Strandvallin lisäksi B-finaaliin ylsi suomalaisista myös Keijo Kurttila, joka oli siinä viides ja lopputuloksissa 11:s. Kilpailun voitti Venäjän Michail Devjatjarov.

Strandvall oli Ruotsin Mats Larssonin voittamassa karsinnassa kolmanneksi nopein ja taisteli puolivälierässään ykkössijan ennen Norjan Jens Arne Svartedalia. Emil Jönssonin voittamassa välierässä Strandvall oli neljäs.

”Tosi hyvä aika-ajo, puolivälierä oli hyvä vaikka kova. Välierä oli sitten liian kova, en pystynyt vaihtamaan rytmiä viimeiseen nousuun ja jäin siinä vähän kuin seisomaan. B-finaalissa pystyin sitten hiihtämään rennon kovaa ja lopunkin täysillä vetämään. Tosi hyvä kisa ja ei voisi parempaa maailmancupin päätöstä olla kaudelle”, Strandvall tuumi.

Keijo Kurttilan välieräpaikassa oli onneakin mukana. Kurttila oli aika-ajossa yhdeksäs ja jäi Ruotsin Robin Bryntessonin voittaman puolivälierän kolmanneksi. Kurttilan tie vei kuitenkin välieriin, kun Bryntessonin hiihto hylättiin ruotsalaisen erehdyttyä luistelupotkuihin. Kurttila hiihti Strandvallin kanssa samassa välierässä viidenneksi.

”Tilanteeseen nähden ihan hyvin, kun koko päivän olen täällä oksentanut. Hiihto ei ollut mitään hääviä, tasurilla en jaksanut. B-finaaliin kuitenkin on kiva päättää kausi (cupissa). Pyhäjärven SM-kisoissa hiihdän 15 ja 10 km”, Kurttila huokasi.

Kilpailun kolmas suomalaismies Lauri Pyykönen eteni karsinnan 20:nneksi nopeimpana puolivälieriin, jossa jäi neljänneksi eikä selvinnyt aikansa perusteellakaan jatkoon.

Maailmancupin päätöskilpailut hiihdetään viikonloppuna Falunissa. Lauantaina ohjelmassa on yhdistelmäkilpailut ja sunnuntaina viestit.

Tulokset ja cup-tilanteet: www.fis-ski.com