Uutisen päiväys

14.3.2007← Takaisin

Kuitunen voitti, Saarinen kolmas ja Malvalehto viides Drammenin sprintissä

Suomalaisnaiset onnistuivat mainiosti perinteisen hiihtotavan sprintissä Drammenin maailmancupissa, kun Virpi Kuitunen voitti, Aino-Kaisa Saarinen oli kolmas ja Mona-Liisa Malvalehto viides.

Kuitusen ja Saarisen väliin kiilasi Slovenian Petra Majdic.

Jo Lahdessa lauantaina maailmancupin kokonaiskilpailun voiton varmistanut Kuitunen oli Majdicin jälkeen karsinnan toiseksi nopein, voitti puolivälieränsä ja välieränsä ja jätti slovenialaisen loppukilpailussa taakseen puolen sekunnin erolla. Kun Tour de Ski lasketaan yhdeksi maailmancupin osakilpailuksi, voitto oli Kuituselle kauden kahdeksas cupissa.

”Tuloshan oli taas hyvä, mutta maha on ollut vähän outo, vähän ”yliaktiivinen”, jotain pientä bakteerinpoikasta kai. Finaalissa olin jo väsynyt. Nyt täytyy toivoa, että maha rauhoittuu, että pääsee normaalisti tankkaamaan kolmellekympille (seuraava maailmancupin kilpailu Oslossa lauantaina). Nukkumaan olen kuitenkin pystynyt normaalisti jo kaksi viimeisintä yötä”, Kuitunen tuumi tuoreeltaan kilpailun jälkeen.

Saarinen oli aika-ajossa neljäs, voitti puolivälieränsä ja oli välierässä Majdicin jälkeen toinen. Loppukilpailussa hän hävisi Kuituselle lopulta kolme sekuntia.

”Puolivälierä oli tosi vaikea, mutta sitten helpotti. Finaalissa ei vaan enää puristusta riittänyt. Tulihan se palkintopallisija tälle kaudelle sprintsissäkin”, Saarinen naureskeli.

Finaaliin selvinneistä suomalaisnaisista huojentunein oli Mona-Liisa Malvalehto, jolle viides sija sivuaa hänen toiseksi parasta cup-sijoitustaan (4:s Drammenissa 2005 ja 5:s Rukalla 2006).

”Tämä kyllä lämmittää mieltä. Täällä oli pitkä rata (1265 metriä), mikä ei minulle ole paras mahdollinen. Välierä oli parasta hiihtoani tänään, mutta sen jälkeen oli jalat niin hapoilla, ettei toipunut tähän finaaliin. Kahteen kuukauteen en ole saanut tällaista hiihtoa itsestäni irti – tämä osoittaa, että mukana kyllä ollaan vielä. Lahdessa oli sairastelun (kurkkukipu) jäljiltä löysä olo, mutta oli hyvä hiihtää siellä se kymppikin. Nyt on todella mukava lähteä Tukholman sprinttiin (keskiviikkona). Siellä on minulle sopivampi rata ja tavoite kuuden joukkoon. Nyt on pitkästä aikaa kilpailun jälkeen mukava fiilis”, Malvalehto sanoi.

Pirjo Manninen oli karsinnan 11:nneksi nopein, mutta ei selviytynyt puolivälieristä jatkoon. Manninen jäi Majdicin voittamassa puolivälierässä viidenneksi ja sijoittui lopputuloksissa 21:nneksi.

Kirsi Perälän kilpahiihdot jäivät Drammenissa yhteen, kun hän oli karsinnan 49:s.

Suomalaismiehet eivät yltäneet välieriin

Miesten kilpailun voitti Norjan Börre Näss. Suomalaismiehet eivät yltäneet välieriin. Karsinnoista jatkoon pääsi neljä ja välieräpaikkaa lähimpänä olivat samaan puolivälierään osuneet aika-ajon 9:s Sami Jauhojärvi ja 22:s Keijo Kurttila. Jauhojärvi ja Kurttila veivät peräkkäin sijat kolme ja neljä, mutta edes aikavertailun kautta jatkopaikkaa ei tullut. Jauhojärven loppusijoitus oli 13:s, Kurttilan 19:s.

”En ole tyytyväinen, tavoite oli vähintään B-finaaliin ja mieluummin A-finaaliin. Paukut eivät vaan tänään riittäneet. Puolivälierässä tein taktisen virheen, kun olisi pitänyt pysyä Keijon (Kurttila) peesissä eikä yrittää ohi, olisin sitten päässyt paremmissa asemissa laskuun…mutta se on sitä jälkipeliä, jota näissä sprinteissä on", Jauhojärvi tuumi.

”Nautitaan hiihdosta ja otetaan se mikä tulee. Hiihdosta huomaa, että ei ole kovia startteja tullut tarpeeksi, viimeinen niitti puuttuu. Nyt kuitenkin vähän taas näyttää paremmalta. Kisa kerrallaan katsellaan”, Kurttila tuumi.

Lauri Pyykönen oli karsinnan 17:nneksi nopein, mutta jäi Ruotsin Mats Larssonin voittamassa puolivälierässä viimeiseksi eikä selviytynyt jatkoon. Pyykösen loppusijoitus oli 26:s.

”Ihan ok, tänään meni kyllä vähän suksen piikkiin. Kun peesistä tippuu laskussa, ei se ihan silloin ole hyvä. Tässä tilanteessa ei voi kuitenkaan olla pettynyt, sillä eilen vielä mietin, lähenkö ollenkaan. Lahden kisan (sprintti lauantaina) jälkeen nousi lämpöä ja ehti vain kaksi kuumeetonta päivää olla ennen tätä, joten sinänsä ihan ok, kun jatkoon kuitenkin pääsin. Normaalia ”suksiapua” ei tänään kyllä tullut”, Pyykönen kertasi.

Samoin puolivälierässään viimeiseksi jäi Kalle Lassila (aika-ajon 25:s), jonka loppusijoitus oli 28:s.

”Kokonaisuudessaan aivan tosi väsynyttä. Piti lyödä 110 lasissa, että pääsi ylipäätään eteenpäin. Sapporon jälkeinen sairastelu (flunssa) vei voimat ja kunnon, se on tässä viime päivinä nähty", Lassila sanoi.

Ville Verkama ei selvinnyt karsintaa pidemmälle ja hänen loppusijoituksensa oli 43:s.

Maailmancupissa on jäljellä vielä kolme henkilökohtaista osakilpailua. Seuraavaksi hiihdetään Oslon Holmenkollenilla, jossa ohjelmassa on naisten 30 kilometriä ja miesten 50 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla.

Tulokset ja cup-tilanteet: www.fis-ski.com