Uutisen päiväys

25.10.2006← Takaisin

Maailmancup alkaa Düsseldorfista - Saarinen toivoo jatkoa nousevalle sijoitussarjalle

Maastohiihdon maailmancupin kausi pyörähtää viikonloppuna käyntiin jo perinteisesti Saksan Düsseldorfista, jossa hiihdetään lauantaina sprintti ja sunnuntaina parisprintti. Molemmissa hiihtotapa on vapaa.

Viime vuonna Düsseldorfissa parhaana suomalaisena kakkoseksi sijoittunut Aino-Kaisa Saarinen lähtee nytkin taistelemaan kärkisijoista.
”Düsseldorf on aina vähän arvoitus. Harjoitukset ja valmistautuminen ovat menneet hyvin, joten voitosta lähden totta kai taistelemaan, eikä siihen pitäisi olla mitään estettä”, Saarinen tuumii.
Jo ennen viime vuoden kakkossijaansa Saarisella oli Düsseldorfissa kolmelta ensimmäiseltä vuodelta sijoituksellisesti noususuhdanne 37-12-6.
”Tietysti, kun joka kerta olen parantanut sijoitusta, niin jos vanhalla kaavalla menee, tolppahan sieltä olisi tulossa”, Saarinen naurahtaa.
Saarisen lisäksi Düsseldorfissa on mukana viisi naista ja viisi miestä.

Poikela hakee jatkopaikkaa

Joukkueesta ulkomailla ensimmäistä kertaa maailmancupissa kilpailevat vuoden 2004 nuorten MM-kisojen sprintin hopeamitalisti Ville Verkama ja Jari Poikela. Rovaniemeläisen Poikelan toistaiseksi ainoat maailmancupin kilpailut ovat Lahdesta, jossa hän oli sprintissä 43:s vuonna 2000 ja 35:s vuonna 2004. Vaikka hän hakee menestystä myös normaalimatkan kilpailuissa, pidemmän tähtäimen tavoite on arvokisamitali juuri sprintissä. Tavoitteet Düsseldorfiinkin ovat selvät:
”Tavoitteena on ainakin jatkopaikka, eli onnistunut aika-ajo ja sen jälkeen eristä pidemmälle selviytyminen”, Poikela sanoo.

Dalen odottaa viikonloppua mielenkiinnolla

Päävalmentaja Magnar Dalen odottaa kauden avaavaa cup-viikonvaihdetta mielenkiinnolla, sekä suomalaisten osalta että kansainvälisesti.
”Kaikki maailmancupin kilpailut ovat tärkeitä. Düsseldorfissa on kiinnostavaa nähdä, kuinka urheilijat käyttäytyvät kilpailutapahtumassa. Toki toivon hyviä tuloksia aina, kun numerolappu päällä kilpaillaan”, Dalen naurahtaa viikonvaihteen suomalaisodotuksia.
Suomen lisäksi monet muutkin maat ovat tänä vuonna saaneet oman sprinttimaajoukkueensa, jollainen Ruotsilla ja Norjalla on ollut jo vuosia. Dalen odottaakin aiempaa useampien maiden taistelevan kärkisijoista, toivoen luonnollisesti myös suomalaisten kuuluvan tähän joukkoon.
”Naiset ovat pärjänneet aiemminkin, eikä ole estettä, etteivätkö pärjäisi nytkin. Mieshiihtäjille tämä on mahdollisuus, tavoite on saada mieshiihtäjiäkin pisteille”, sprinttimaajoukkueen valmentaja Vesa Mäkipää puolestaan miettii.

Pyykönen ja Kurttila kuntoutuvat kohti talvea

Sprinttimaajoukkueen hiihtäjistä Lauri Pyykönen ja Keijo Kurttila kuntoutuvat vaivoistaan, eikä heitä nähdä kilpailemassa vielä Düsseldorfissa. Kurttila on jo tervehtynyt sitkeästä flunssastaan sekä lievistä selkävaivoistaan ja pystynyt harjoittelemaan normaalisti, Pyykönenkin on hyvää vauhtia kuntoutumassa hieman harjoittelua häirinneistä selkäongelmistaan.

SUOMEN JOUKKUE
Naiset: Virpi Kuitunen, Mona-Liisa Malvalehto, Pirjo Manninen, Kirsi Perälä, Aino-Kaisa Saarinen, Kati Venäläinen. Varalla: Milla Saari.
Miehet: Jari Joutsen, Kusti Kittilä, Kalle Lassila, Jari Poikela, Ville Verkama.

AIKATAULU (ajat Suomen aikaa)
Lauantaina 28.10.
Sprintti, vapaa hiihtotapa (naisilla matka 800 metriä, miehillä 1,5 km)
14.00 Aika-ajo, naiset
14.30 Aika-ajo, miehet
16.15. Puolivälierät
17.00 Välierät
17.20 B- ja A-finaalit, naiset
17.30 B- ja A-finaalit, miehet

Sunnuntaina 29.10.
Parisprintti, vapaa hiihtotapa (naisilla matka 6x800 metriä, miehillä 6x1,5 km)
14.00 Alkuerät, naiset
14.40 Alkuerät, miehet
15.30 Loppukilpailu, naiset
15.50 Loppukilpailu, miehet

SPRINTIN SÄÄNTÖMUUTOKSIA TÄLLE KAUDELLE
Aika-ajosta/karsinnasta jatkoon pääsee yhä 30 hiihtäjää (tämä myös Düsseldorfissa) Täksi kaudeksi uutta on, että kaikissa jatkoerissä on 6 hiihtäjää (viime vuonna puolivälierävaiheessa ja välierävaiheessa erissä oli 6 hiihtäjää, mutta sekä A- että B-finaalissa 4). Uutta on myös, että välieristä erien kahden parhaan lisäksi aikojen perusteella A-finaaliin pääsee välierien 2 nopeinta ns. lucky loseria.
Yksityiskohtainen kaavio löytyy FIS:n sivuilta:
http://www.fis-ski.com/data/document/schedule-sprint-30_oct2006.pdf

TAUSTAA DÜSSELDORFIN SPRINTISTÄ:
* Düsseldorf on avannut maastohiihdon maailmancupin vuodesta 2002 lähtien. Lumi tuodaan Reinin rannalla kiertävälle reitille läheisestä Neussin lasketteluhallista.
* Parhaasta suomalaismenestyksestä on vastannut Aino-Kaisa Saarinen, joka oli viime vuonna toinen. Suomalaismiesten paras sijoitus sprintissä on Ari Palolahden kuudes sija vuodelta 2002. Viime vuonna Lauri Pyykönen oli parhaana 33:s.
* Kaikki miesten sprintit on voittanut Ruotsin Peter Larsson, joka ei Düsseldorfin voittojensa lisäksi ole voittanut yhtään maailmancupin osakilpailua. Norjan Marit Björgen on voittanut naisten sprintin 2002, 2004 ja 2005 - vuonna 2003 voittaja oli Italian Gabriella Paruzzi.

Lisätietoja kilpailuista: www.schnee-in-duesseldorf.de