Uutisen päiväys

7.11.2006← Takaisin

Maastohiihtomaajoukkueelle kuuluu hyvää

Suomen hiihdon A-maajoukkueet esittäytyivät median edustajille Saariselällä.

Suomalaisella maastohiihdolla menee hyvin. Laji on menestynyt hyvin kansallisessa liikuntatutkimuksessa, sponsorit tukevat sekä luottavat maastohiihtoon ja maajoukkueellakin on erinomaiset menestymisen eväät tulevalla kaudella, sillä maajoukkueella on uusi kansainvälistä huippuosaamista edustava valmennus ja sen valmennusjärjestelmää on uudistettu.
Kaiken tämän osaamisen pitäisi konkretisoitua Vancouverin vuoden 2010 olympiakisoissa ja lajille onkin aloitettu oma Kultakuume 2010 -projekti.
– Tällä neljän vuoden projektilla yritämme kohottaa maajoukkueen ja lajin imagoa, kertoo lajijohtaja Per-Ole Lindell.
Projektilla on monia eri tasojen tavoitteita, muun muassa saada lajille uutta ilmettä ja asennetta, keulakuvia ja henkilöitymistä, mutta ennen kaikkea sillä halutaan saada tulosta, jonka takana on pitkäjänteistä työtä ja periksi antamattomuutta.
A-maajoukkueen päävalmentaja Magnar Dalen on tottunut valmentamaan menestyjiä ja tätä hän odottaa tulevaisuudessa suomalaisilta hiihtäjiltäkin.
– Olen valmentanut maajoukkueita 20 vuoden ajan ja nähnyt paljon erilaisia tapoja valmentaa. Tiedän, mitkä näistä tuovat menestystä ja mitkä eivät toimi aivan yhtä hyvin. Uskon, että oma kokemukseni ja urheilijoiden tuoman kokemuksen sekoitus tuo parhaat tulokset, Dalen valotti valmennusfilosofiaansa.
Yhteistyö on yksi isoista asioista, jonka Dalen on tuonut mukanaan Suomen joukkueen valmennukseen Ruotsin ja Norjan maajoukkueajoiltaan. Tämä näkyy niin urheilijoiden harjoituksissa kuin latujen ulkopuolellakin.
– Harjoituksissa on samoja asioita, mutta toteutus on eri kuin aikaisemmin, joukkueen valmentaja Eero Hietanen vertaa ja kehaisee myös valmentajien yhteistyö, team workin, toimivan.
– Meidän yhteistyömme on vasta käynnistynyt kesän ja syksyn aikana. Mielestäni se on kuin juna, joka on vasta lähtenyt liikkeelle, mutta vauhti kyllä kiihtyy.

Anu Karttunen