Uutisen päiväys

14.3.2007← Takaisin

Martti Jylhälle nuorten MM-kultaa

Suomen Martti Jylhä on voittanut alle 20-vuotiaiden sarjassa kultaa vapaan hiihtotavan kympillä Italian Tarvisiossa tänään jatkuneissa nuorten MM-kilpailuissa.

Kisan aikana oli täydellinen vesikeli ja sen vuoksi kuuman ryhmän hiihtäjät lähetettiin matkaan ensimmäisinä.

- Oli tosi kuuma keli. Alkupään lähtijänä sain suuren edun. Voiton varmistuminen kesti, mutta jo aikaisessa vaiheessa näki, ettei yli 30:n numeroilta enää noustu kärkeen, numerolla kolme startannut Jylhä kertoi. Kilpailussa toiseksi sijoittui kakkosena lähtenyt Kazakstanin Alexey Poltaranin, joka jäi Jylhästä 16,4 sekuntia. Kolmas oli Kanadan Alex Harvey, 30,5 sekuntia voittajasta.

 Ei varhainen lähtöpaikka kuitenkaan ilman muuta taannut paikkaa kärjessä.
- Ensimmäisenä startanneen, Sapporossa vapaalla 15 km:lla MM-hopeaa ottaneen Valko-Venäjän Leonid Karneyenkan ohitin jossain seitsemän kilometrin kohdalla, Jylhä kertoi. Karneyenka oli kilpailussa 30:s.

- Lähdin matkaan rauhallisesti kuunnellen väliaikoja. Taktiikkani piti hyvin. Toisella viiden kilometrin lenkillä mäkeen ladattiin täysillä. Lopussa mentiin täyttä sprinttihiihtoa. Jylhä jatkoi ja kiitteli huoltoa.
- Suksi toimi erinomaisesti, niin kuin tämän tason kisoissa pitääkin, hän jatkoi.

Muut suomalaiset päivän kilpailussa olivat Lari Lehtonen, joka numerolla 22 startanneena oli 36:s. Harri Suojärvi oli 59:s (numerolla 67) ja Heikki Kopakka 61:s (numerolla 63).

Perjantaina alle 20-vuotiaiden MM-ohjelmassa on yhdistelmäkilpailu ja Martti Jylhä lupaa lähteä taistelemaan voitosta.
- Tietysti voitosta lähdetään kamppailemaan. Silloin tilanne on kuitenkin toinen. Kelit ovat tasapuolisemmat, kun lähtöpaikka ei vaikuta yhtä paljon. Lähden katselemaan vauhtia. Välineiden vaihto ratkaisee paljon, se miten nopeasti elimistö sopeutuu. Varmaa on, että vapaalla ei lopussa montaa minua nopeampaa löydy, Jylhä arvioi ja uskoo perjantain kilpailusta tulevan rankan.
- Lopun alamäessäkin pääsee palautumaan vasta viimeisellä kilometrillä, sitä ennen alas tullaan pelkkää serpentiiniä, hän tietää.

Alle 20-sarjan naisten vapaalla 5 km:lla olosuhteet olivat tasapuolisemmat, kun kilpailun alkua päätettiin aikaistaa tunnilla eli lähtö oli klo 9.00.

- Olosuhteet olivat selvästi paremmat kuin myöhemmin kilpailleilla pojilla. Aivan loppupäässä lähteneillä tytöilläkin rata kuitenkin jo alkoi pehmetä. Niinpä numerolla 79 lähteneen Mari Laukkasen 11. sija oli hyvä saavutus, samoin Kerttu Niskasen 17. sija, kommentoi valmentaja Mikko Virtanen. Suomalaisista Anne Kyllönen oli 30:s ja Satu Annila 34:s.

Kilpailun kärjessä olivat jälleen maailmancupista tutut nimet. Voittaja oli Ruotsin Charlotte Kalla. Seuraavat neljä sijaa menivät Norjaan. Hopeaa otti Marthe Kristoffersen ja pronssia  Astrid Jacobsen. Neljäs oli Jacobsenin ohella toinen Sapporossa juhlinut norjalaisjuniori Therese Johaug ja viides Marie Monraad-Hansen.

Lisätietoja kisoista sekä tulokset http://www.jwsc2007.com/  tulokset myös http://www.fis-ski.com/