Uutisen päiväys

11.2.2007← Takaisin

Opetusministeriön urheilija-apurahat

  Opetusministeriö jakoi yhteensä 762 000 euroa urheilija-apurahoina 64 urheilijalle.

  Apurahan saajista 31 edustaa kesäolympialajeja, 17 talviolympialajeja, viisi ei-olympialajeja ja 11 vammaisurheilua. Valmentajatukea myönnettiin yhteensä 98 000 euroa.

  Apurahan tavoitteena on taata urheilijalle taloudellinen perusturva ammattimaista harjoittelua ja valmentautumista varten. Apurahat myönnetään veikkausvoittovaroista. Vuonna 2007 verovapaa urheilija-apuraha on 15 000 tai 6 000 euroa.

  Suuri 15 000 euron apuraha on tarkoitettu kansainvälisellä huipulla oleville yksilöurheilijoille, joilta odotetaan mitalisijaa tulevissa olympiakisoissa ja paralympiakisoissa. Ei-olympialajien osalta mitalimenestystä odotetaan lajin MM-kisoissa tai vastaavissa. Pienet apurahat on tarkoitettu sellaisille lahjakkaille yksilölajien nuorille urheilijoille, jotka ovat jo kohtuullisesti menestyneet aikuisten kansainvälisissä arvokilpailuissa tai tasoltaan vastaavissa muissa kilpailuissa ja jotka arvioidaan lähitulevaisuuden mitaliehdokkaiksi.

  – Pieni apuraha voidaan myöntää myös erityisen lahjakkaille urheilijoille nuorten sarjojen arvokisamenestyksenkin perusteella. Haluamme tällä tavalla painottaa enemmän nuorten urheilijoiden valmentautumisedellytyksiä, sillä liian usein annamme tasoitusta muille maille sillä, ettemme ole kyenneet luomaan riittäviä edellytyksiä nuorten urheilijoiden valmentautumiseen, sanoi kulttuuriministeri Tanja Saarela valmennus- ja harjoitteluapurahojen jakotilaisuudessa.

  – Apurahavalmistelun pohjana on käytetty suuntaa-antavasti urheilijan aiempaa arvokisamenestystä, joka on suhteutettu osallistuneiden maiden määrään ja tulostasoon. Apurahojen painopiste on tulevaisuudessa. Siksi olemme korostaneet niitä myönnettäessä menestymisodotusten arviointia. Olemme pyytäneet lajiliitoilta hakemuksista lausunnot tärkeysjärjestyksestä, jotka ovat tältä osin toimineet valmistelun pohjana. Olemme myös ottaneet huomioon naisten ja miesten menestymismahdollisuudet lajeittain, tavoitteena sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen huippu-urheilussa sekä lajin kansallisen merkittävyyden, Saarela huomautti.

  Verottomia urheilija-apurahoja on myönnetty vuodesta 1995 lähtien. Esitykset apurahojen saajista tekevät Suomen Olympiakomitea ja Suomen Paralympiakomitea.

  Apurahan saaneet hiihtolajien urheilijat

  Suuri apuraha:
  Sami Mustonen (freestyle), Tapio Luusua (freestyle), Sami Jauhojärvi (maastohiihto), Riitta-Liisa Roponen (maastohiihto), Aino-Kaisa Saarinen (maastohiihto), Janne Happonen (mäkihyppy) ja Jaakko Tallus (yhdistetty).

  Pieni apuraha:
  Juuso Lahtela (freestyle), Mona-Liisa Malvalehto (maastohiihto), Joonas Ikonen (mäkihyppy)  ja Anssi Koivuranta (yhdistetty) ja Ilkka Tuomisto (maastohiihto).