Uutisen päiväys

23.2.2007← Takaisin

Riitta-Liisa Roponen ja Virpi Kuitunen aloittivat huiman suomalaispäivän

Riitta-Liisa Roposen ja Virpi Kuitusen huikea sprinttiviestin ykköstila aloitti suomalaisten kultapäivän Sapporon MM-kisoissa.


Jännittävässä loppuratkaisussa Virpi Kuitunen jätti Saksan Claudia Künzelin kakkoseksi 0,7 sekunnin erolla. Norja oli kolmas.

Aikuisten arvokisoissa maastohiihdossa suomalaisurheilija nousi korkeimmalle korokkeelle viimeksi kuusi vuotta sitten. Kuitusella on MM-kultaa juuri kuuden vuoden takaa, mutta Roposelle maailmanmestaruus on ensimmäinen nuorten kisatkin huomioiden.
”Tuntuu hirmu hyvältä jo nyt, mutta kun pääsee hotellihuoneeseen, olo vieläkin paranee”, Roponen makusteli tunnelmaa mestarina ja myönsi viimeisen lenkin olleen hänelle se vaikein.
Kuitusen osuudella Norjan viestiä vienyt Marit Björgen hyökkäsi aina ”mössönousussa”, mutta Kuitunen sai takasuoralla syntyneen eron kiinni. Siksi hän ei ollut huolissaan loppuratkaisujen lähestyessä kärkikolmikossa.
”Kun laskuun tultiin, luotin itseeni, että jos pystyssä pysyn”, Kuitunen kertasi loppuratkaisuja.
Selkä pysyi yhteistyökykyisenä ennen finaalia otetulla kipulääkkeellä.
”Se oli kauhea aika-ajoissa, mutta kerkesi vähän rauhoittua. Ilman kipuja olisi kuitenkin paljon kivempi hiihtää”, Kuitunen kuittasi hymyillen kahden päivän sisällä kivusta huolimatta tulleet mitalit.

Jauhojärvi manasi taktista virhettään

Miesten kilpailun voitti Italia. Sami Jauhojärvi ja Ville Nousiainen jäivät täpärästi loppukilpailupaikasta, vaikka molemmat hiihtivät hyvin. Perus-kahdettatoista sijaa ei Jauhojärven povailuista huolimatta kuitenkaan tullut, vaan 11:s. Jauhojärvi otti syyn kontolleen tunnustamalla tehneensä ”taktisen virheen” ankkuriosuudellaan nousussa.
”Jäin siinä porukan keskelle polkemaan paikoilleen. Se oli taktinen moka, mutta tämä aukoi hyvin paikkoja huomiseen”, Jauhojärvi tuumi jo yhdistelmäkilpailua ajatellen.
Nousiaiselle jäi kilpailusta ”ihan hyvä fiilinki”.
”Ekalla kierroksella oli pahoja paikkoja, sitten oli helppoa. Ensimmäisen kierroksen jälkeen vaihdoin suksiparia ja toinen pari oli hyvä”, Nousiainen kertasi.
Lauantaina ohjelmassa on miesten 15+15 kilometriä, jossa Suomea edustaa Jauhojärven ja Nousiaisen lisäksi Tero Similä.