Uutisen päiväys

23.3.2005← Takaisin

Sprinttihiihdon dramatiikka koitui suomalaisten kohtaloksi – voitot jälleen Norjaan

Nuorten MM-kisojen sprinttihiihto alkoi suomalaisittain lupaavasti. Mieshiihtäjistä kolme oli aika-ajossa kymmenen parhaan joukossa ja selvitti itsensä jatkoon puolivälieristä. Välierät koituivat suomalaistoivojen kohtaloksi. Karsinnan nopein, Kalle Lassila, ja viides, Matias Strandvall, molemmat kaatuivat ja vielä samassa erässä.

Strandvall pääsi loppujen lopuksi B-finaaliin, kun molempien suomalaisten kanssa kolaroineelta venäläiseltä Nikolai Morilovilta irtosi suksi. B-finaalissa Matias Strandvall näytti venäläiselle selkäänsä ja sijoittui näin lopputuloksissa viidenneksi.
- B-finaalilssa oli halu näyttää ja voimiakin oli paljon jäljellä, tuumi pitkänhuiskea vaasalainen, joka kesäaikana pelaa jalkapalloa Vasa IFK:n A-junioreissa.
- Siitä on kyllä sprintissä hyötyä. Sen huomasin semifinaalissa, kun saksalainen yritti ohi, mutta pystyin ottamaan hänet sopivasti, arvoi hiihtoa kuitenkin päälajinaan pitävä Strandvall, joka toivoo, että päivän hiihdot riittäisivät paikkaan lauantain viestissä.

Päivän pettynein, ja syystä, oli Suomen Kalle Lassila, joka eteni ylivoimaisin esityksin aika-ajosta puolivälierien kautta välierään, jossa häntä vastaan astuivat: Ruotsin Emil Jönsson, Norjan Petter Northug, Matias Strandvall ja Venäjän Nikolay Morilov.
- Ensimmäisen nousun jälkeen laskuun lähdettäessä minusta tuntui, että edellä norjalainen menee liian hiljaa niin että venäläinen yrittää ulkokaarteesta eteen. Päätin mennä röyhkeästi eteen, mutta sukseni sattui tämän suksen päälle ja siinä mentiin. Edelleenkin olen sitä mieltä, että ratkaisu oli oikea. Huonositi ei kuitenkaan olisi pitänyt käydä. Harmittaa niin paljon kuin vain urheiussa harmittaa voi, puhisi Lassila maalissa.
- Nyt kuitenkin itse tiedän, että kulkee ja olen maailman kärjen vauhdissa, lohdutti Vetelin mies itseään ja toivoi saavansa vielä mahdollisuuden näyttää - vaikka nuorten MM-kisoissa 23-vuotiaiden sarjassa, joka vuonna 2006 on ensimmäistä kertaa mukana nuorten arvokisojen ohjelmassa.

Sprinttimiehen leimaa Kalle Lassila ei vastaisuudessa tule itselleen hyväksymään.
- Täälläkin on nähty, että kaikki parhaat pärjäävät myös muilla matkoilla. Siihen minäkin tähtään ja harjoitteua jatketaan siihen malliin, kertoi Lassila, joka keväällä kirjoittaa ylioppilaaksi ja suunnittelee menevänsä sen jälkeen kesällä armeijaan.
- Puolustusvoimain urheilukoulua Lahdessa olen suunnitellut.

Miesten sprinttikisassa meni jälleen kaksoisvoitto Norjaan. Paras oli Even Sletten, toinen Petter Northug ja kolmas ruotsalainen Emil Jönsson. Suomalaisista paras oli Matias Strandvall viidentenä. Myös Olli-Pekka Tolvanen ylti B-finaaliin ja oli lopputuloksissa kahdeksas. Suomen neljäs edustaja oli Lari Lehtonen, joka oli karsinnassa 51:s.

Naisten sprinttikilpailussa kolme suomalaista selvisi karsinnasta jatkoon, Ulla Kiili, Sanna Soudunsaari ja Kaisa Pesonen. Kukaan heistä ei kuitenkaan päässyt jatkoon omista eristään, joten sijoitukset olivat: Kiili 14:s, Sanna Soudunsaari 17:s ja Kaisa Pesonen 26:s. Emilia Soudunaari oli karsinnan 42:s.

Myös naisten kilpailussa kaksi kärkisijaa meni Norjaan. Voittaja oli Kari Vikhagen Gjeitnes ja hopealla Astrid Jacobsen. Naisten sprintin pronssin otti Ruotsin Ida Ingemarsdotter ennen Venäjän Natalia Matveevaa.

- Lähellä, mutta niin kaukana, oli Suomen joukkueen valmantajan, Mika Tuonosen, kiteytys päivän suomalaistunnelmista.
- Harmittaa niin vietävästi varsinkin Matin puolesta, huokasi Tuononen todeten päivän tapahtumien kuitenkin kuuluvan sprinttihiihdon luonteeseen. Sitä opeteltiin nyt suomalaisleirissä kantapään kautta ja viimeisen päälle.Lisätietoja: http://www.jswc2005.net