Uutisen päiväys

19.1.2007← Takaisin

Suomen joukkueella kaikki hyvin Rybinskissä - Volgasta jäämurskaa ladulle olosuhteiden turvaamiseksi

Suomen kolmen hiihtäjän joukkueella taustavoimineen on kaikki hyvin Venäjän Rybinskissä, jossa hiihdetään maailmancupia viikonloppuna.

Matka Moskovan lentokentältä Rybinskiin kesti 7,5 tuntia, mutta majoitus, ruoka ja muut urheilijaelämän oleelliset elementit ovat perillä hyvin järjestettyjä ja kaikki toimii.

Suomesta kilpailuihin osallistuvat maailmancupia johtava Virpi Kuitunen, Aino-Kaisa Saarinen (cupissa kuudentena) ja Riitta-Liisa Roponen (8:ntena).

Kuitusella on erinomainen tilaisuus vankistaa cup-johtoaan roimastikin, sillä hänen lähimmistä haastajistaan toisena 188 pisteen päässä väijyvä Norjan Marit Björgen ja kolmantena oleva Slovenian Petra Majdic eivät Rybinskissä kilpaile. Neljäntenä cupissa oleva Tshekin Katerina Neumannova sen sijaan erityisesti vahvana vapaan hiihtäjänä hakee pistepottiinsa kartutusta myös Rybinskissä. Neumannova on tällä hetkellä kuitenkin 390 pisteen päässä Kuitusesta, joten kovin lähelle tshekki ei edes molempina päivinä voittaessaan nouse, kun voitosta saa 100 pistettä.

”Odotuksissa on saada pisteitä kasaan mahdollisemman paljon. Olon mukaan mennään, jokainen piste on tärkeä”, Kuitunen tuumi viikonlopusta.

Ensimmäisiä maailmancupin kisojaan viikonloppuna isännöivässä Rybinskissä on tehdyn lumen turvin aikaansaatu latu, muttei lunta muuten. Perjantaiaamuna lämpötila oli lievästi plussan puolella ja vettä satoi. Olosuhteiden turvaamiseksi järjestäjät tuovat ja ovat tuoneet ladulle Volga-joesta jääkuutioita, jotka murskataan tykkilumen päälle – lumi ladulla on siis käytännössä jäämurskaa.
”Lumi ei näyttänyt kovin puhtaalle ja sitä oli vain ladulla ja vähän”, ensimmäistä kertaa Venäjällä oleva Aino-Kaisa Saarinen kertoo.

Saarinen ja Roponen hakevat kärkisijoja

Saarinen hiihti ennen joulua La Clusaz’ssa vastaavassa 15 kilometrin vapaan yhteislähtökilpailussa uransa parhaan cup-sijoituksen vapaalla (7:s) ja tavoitteet viikonlopuksi ovat selvät:
”Aion parantaa seitsemättä sijaani. Olo on palautunut Tour de Skin ja SM-kisojen jäljiltä. Sprintissä tavoitteena on A-finaalipaikka”, Saarinen sanoo.

Riitta-Liisa Roposelle lauantaina hiihdettävä 15 kilometriä vapaalla hiihtotavalla on yksi mielimatkoista. Uran ensimmäinen maailmancupin palkintopallisija tuli vastaavassa kilpailussa joulukuussa La Clusaz’ssa, jolloin Roponen oli toinen.
”Lauantaina tavoittelen kärkisijoja. Jos näin kauas menee, ei kannata muuta tavoitellakaan. Sprintissä taas minulla ei ole mitään hävittävää ja yritän vähintään B-finaaliin”, kerran aikaisemmin Venäjällä opiskelijoiden kisoissa ollut Roponen sanoi viikonlopun tavoitteistaan.

B-finaalipaikka on harvoin sprinttejä hiihtävälle haukiputaalaiselle täysin realistinen, sillä Tour de Skin Asiagon osakilpailussa hän ylsi ensimmäisen kerran urallaan cupissa sprintin B-finaaliin ja oli kymmenes.

Yli 11 000 myytyä lippua ja yli 2000 talkoolaista

Rybinsk sijaitsee 280 kilometriä koilliseen Moskovasta Jaroslavlin läänissä. Moskovan lentokentältä kaupunkiin saapumiselle mittaa kertyy kuitenkin 350 kilometriä, koska suorempaa tietä ajaminen ei ole mahdollista. Kaupungissa on 217 500 asukasta, ja kilpailujen eteen on viikon ajan uurastanut yli 2000 talkoolaista.

Perjantaihin mennessä lippuja viikonlopun kilpailuihin oli järjestäjien ilmoituksen mukaan myyty jo yli 11 000 kappaletta, joten innokasta tunnelmaa ja kannustusta ei näyttäisi kilpailutapahtumasta puuttuvan.

Vuonna 2003 alueellisen valmennuskeskuksen arvon saanut Deminon hiihtokeskus sijaitsee 18 kilometrin päässä Rybinskin keskustasta. Ennen paikkakunnan ensimmäistä maailmancupia Deminossa on viime vuosina järjestetty muun muassa Venäjän mestaruuskilpailut 2003.

Edellisen kerran vahva hiihtomaa Venäjä isännöi maastohiihdon maailmancupia tammikuussa 2003, jolloin kilpailtiin Kaukalovassa.

Aikataulu (ajat Suomen aikaa):

Lauantai:
10.00 Naiset, 15 km vapaalla hiihtotavalla yhteislähdöllä
11.15 Miehet, 30 km, vapaalla hiihtotavalla yhteislähdöllä
Sunnuntai:
9.00 Sprintti, vapaa hiihtotapa, 1,2 km, aika-ajo
11.00 Sprintti, vapaa hiihtotapa, 1,2 km, puolivälierät, välierät ja finaalit

Lisätietoja kisoista: http://www.demino.com/worldcup/en