Uutisen päiväys

5.1.2007← Takaisin

Virpi Kuitunen nousi Tour de Skin johtoon

Tour de Skin johtajan kultainen liivi siirtyi perjantaina Asiagossa Virpi Kuitusen päälle, kun Kuitunen kahmi 50 bonussekuntia voittamalla vapaan hiihtotavan sprinttikilpailun.

Marit Björgen oli toinen ja on myös kokonaiskilpailussa toisena, sprintin kolmas oli isäntämaan Arianna Follis.

Kuitusen päivän pelasti täksi kaudeksi sprintteihin tullut ns. lucky loser-sääntö, jonka mukaan sekä puolivälieristä että välieristä jatkoon etenee myös ajan perusteella kaksi hiihtäjää. Kuitunen oli aika-ajon nopein ja puolivälieränsä ykkönen, kunnes koki välierässä johtoasemasta sauvarikon, jäi ryhmän viimeiseksi, rynnisti vielä erän neljänneksi ja pääsi kuin pääsikin ajalla jatkoon.
”Bonussekunnit tulivat tarpeeseen. Joku astui sauvan päälle, se (sauva) nykäisi ja oli sitten viisi senttiä lyhyempi. Tiesin, että jos saan sauvan nopeasti, kaikki on mahdollista. Onneksi on tuokin reitti (lucky loserista lucky winneriksi..). Aluksi, kun tulin tänne (Asiagoon reilun parin tunnin matkan päästä Predazzosta) ja menin verryttelemään, tuntui tosi raskaalta jaloissa, mutta se parani loppua kohden. Selkään koski, mutta sprintti on sen verran lyhyt, ettei se äidy pahemmaksi”, Kuitunen summasi.

Manninen jälleen B-finaalin ykkönen

Muista suomalaisista Pirjo Manninen voitti B-finaalin ja on nyt Tour de Skissä 27:ntenä, Riitta-Liisa Roponen hiihti uransa parhaan sprinttikilpailun, oli 10:s ja on kokonaiskilpailussa 14:ntenä.
”Ensimmäisen jatkoerän (puolivälierä) jälkeen tuntui, että huhhuh, vielä kaksi kertaa. Viimeinen hiihto oli kyllä parempaa, mitä edellinen. Pääsin hyvin nousemaan Ritun (Roponen) perässä ja laskussa oli hyvä suksi. Olen tyytyväinen, nyt tuli jo toinen seitsemäs sija sprintissä ja bonussekunteja kokonaisajasta”, Manninen tuumi.
” Kokonaiskilpailua ajatellen ei mitään hätää (14:s/-1.41,6 Kuitusesta) – erot on pieniä ja hyvillä mielin kahteen viimeiseen kilpailuun. Lauantaina 15 kilometrillä on taktiikkana roikkua ryhmän mukana, minun ei perinteisellä ole edes realistista yrittääkkään bonussekunteja, enkä meinaa tehdä mitään yllättäviä iskuja”, Roponen tuumi
Aino-Kaisa Saarisen kilpailu meni pilalle puolivälierän kaatumiseen, Saarinen oli 27:s ja putosi kokonaiskilpailussa viidenneksi.
”Ei auta kuin koota nyt vaan itsensä ja huomenna kerätä monta bonussekuntia. Meni vähän käsille tänään. Karsinta tuntui vähän tahmealle, mutta olin asennoitunut siihen, että hiihdän tänään neljä kertaa. Huono homma. No, nyt saa enemmän palautumista”, Saarinen tuumi.

Jauhojärven kone ei käynnistynyt

Miesten kilpailussa Sami Jauhojärvi jäi täpärästi jatkopaikkojen ja bonussekuntien ulkopuolelle 32:ntena, mutta on Tour de Skissä hyvissä asemissa 11:ntenä 1.24,5 johtavaa Saksan Tobias Angereria jäljessä. Ville Nousiainen oli 47:s ja on Tour de Skissä 22:ntena. Sprinttikilpailun voitti Norjan Tor Arne Hetland ennen Ruotsin Thobias Fredrikssonia.
”Oli aika vaikea päivä jo alkuverryttelyn suhteen. Tuntui, että kone ei käynnisty millään. Toisella kierroksella nousuun tuli hapot ja hyytyi siihen. No, huomenna on uusi päivä”, Jauhojärvi tuumi.

Lisätietoja: www.tour-de-ski.com