Uutisen päiväys

28.1.2007← Takaisin

Virpi Kuitusen huima vire jatkui Otepäässä

Virpi Kuitunen jatkoi huikeita hiihtojaan maastohiihdon maailmancupissa, kun hän voitti perinteisen hiihtotavan sprintin Viron Otepäässä. Ykköstila kasvatti Kuitusen cup-johdon jo 401 pisteeseen.

Maailmancupissa Kuitusen lähimpänä uhkaajana jatkava Norjan Marit Björgen jäi sunnuntaina 19:nneksi.

Norjan nuori lupaus Astrid Jacobsen jäi toisena 1,7 sekunnin päähän Kuitusesta. Venäjän Jevgenia Shapalova oli kolmas. Aino-Kaisa Saarisen loppukilpailu meni pilalle Ruotsin Lina Anderssonin teilattua hänet radalta ja Saarisen loppusijoitus oli kuudes. Mona-Liisa Malvalehto jatkoi hyviä sprinttihiihtojaan ja ylsi kahdeksanneksi.

Kaikki kuusi suomalaisnaista selvittivät tiensä aika-ajoista jatkoon, mutta Pirjo Mannisen (17:s), Kati Venäläisen (21:s) ja Kirsi Välimaan (23:s) hiihdot päättyivät sunnuntaina puolivälieriin.

Kuitunen oli aika-ajossa Saarisen jälkeen toiseksi nopein ja hallitsi erähiihtoja alusta alkaen miten tahtoi.

”Ei se helppoa ollut, mutta parempaa kuin eilen. Taktiikkana oli lähteä erissä alusta asti kärkeen jo senkin takia, ettei satu mitään haavereita. Jäi hyvä maku tästä viikonlopusta. Antoi hyvän mielen, kun eilen oli vaikeaa ja tänään pystyi parantamaan siitä”, Kuitunen sanoi.

Saarista otti syystäkin päähän ja rankasti.

”Minut heivattiin ulos radalta ja sieltä sitten kömmin takaisin. Putosin metrin verran lumipenkalta! Oli onni onnettomuudessa, ettei käynyt pahemmin, eikä tullut murtumia. Tuli mustelmia ja henkisiä traumoja. Sukset eivät sentään menneet poikki. Harmittaa todella paljon, tänään oli hyvää hiihtoa. Kyllä voitaisiin todella miettiä ja käydä keskustelua siitä, onko kuusi hiihtäjää erässä hyvä asia. Tämä oli nyt toinen kerta, kun ruotsalainen taklasi! (Asiagon sprintissä Saarisen kilpailu tärvääntyi kolarointiin Ruotsin Britta Norgrenin kanssa)”, Saarinen harmitteli.

Malvalehdolla oli värikäs päivä jo aika-ajosta (16:s) lähtien, mutta lopulta kilpailu päättyi hyvin.

”Kaaduin aika-ajossa nousun päällä. Sauva osui monoon ja menin sitten polvilleni. Olin siinä vähän että ”mitä tapahtui”, kun yleensä ei ole aika-ajossa varaa kaatua. Välierä oli huono, oli löysä fiilis, ei pystynyt yhtään taistelemaan A-finaalipaikasta. Sen jälkeen itseä ihmetytti, kun B-finaali olikin taas hyvä. Tästä jäi tosi hyvä maku. Olen todella tyytyväinen, muuta ei voi olla – on ollut vaikeita aikoja ja nyt on montun pohjalta noustu hyvin.”

Jauhojärvi vahvassa sprinttivireessä

Sami Jauhojärvi hiihti elämänsä parhaan maailmancupin sprinttikilpailun, kun hän sijoittui kahdeksanneksi. Kilpailun voitti Norjan Jens Arne Svartedal.

Jauhojärven lisäksi finaalivaiheeseen pääsi myös uransa parhaan cup-sijoituksen (aiempi paras 21:s Drammenissa 2006) hiihtänyt Kalle Lassila, jonka sijoitus oli lopulta 11:s. Jauhojärvi ja Lassila olivat ensimmäiset suomalaiset mieshiihtäjät, jotka tällä kaudella selvisivät cupin sprinttikilpailuista puolivälieriä pidemmälle.

Jauhojärvi livahti puolivälierässään osin onnekkaastikin toiseksi, kun Norjan Johan Kjölstad ja Viron Timo Simonlatser kaatuivat kolaroituaan keskenään.

”Kävi hirveä munkki! Hiihto ei ollut sinne päinkään. Jalat olivat totaalisen ulkona, samoin kädet, oikeastaan koko mies oli ulkona. Nyt se riitti näin ja hyviä pisteitä tuli overallia (kokonaiskilpailua) ajatellen. Pikkuisen räkätautisena kun pystyy hiihtämään 17:nneksi ja 8:nneksi, ei aivan huono viikonloppu. Maanantaina tuli kurkku kipeäksi ja keskiviikkona se meni poskiontelontulehdukseksi ja siitä lähtien olen ollut antibioottikuurilla”, Jauhojärvi sanoi.

”Tavoite oli tänään hiihtää 12 sakkiin. Toivottavasti oli riittävä näyttö MM-kisoihin. Jatkoa ajatellen kunnon pitää olla parempi ja vähän taktiikkaakin pitää hioa, ettei innostu liikaa, kun päivä on pitkä. Tänään hiihto kulki hyvin, lähti liikkeelle hyvin ja helposti. Aika-ajo oli ok ja puolivälierässä innostuin ehkä liikaa, siinä lähti ehkä vähän terää kahdesta viimeisestä lähdöstä. Toisaalta oli onni, että lähdin siinä (puolivälierässä) kovaa, niin pääsin aika-ajossa jatkoon, kun lopun alamäessä horjuin ja kaksi livahti ohi”, Lassila kertasi.

Puolivälieriin selvisivät myös Lauri Pyykönen (26:s) ja Matias Strandvall (29:s). Sprintin SM-kultaa pari viikkoa sitten voittaneen Kusti Kittilän kilpailu puolestaan päättyi jo aika-ajoon, jossa hän jäi 33:nneksi.

Maailmancupissa on jäljellä yhdeksän osakilpailua. Ensi viikonloppuna kilpaillaan Sveitsin Davosissa.

Tulokset ja cup-tilanteet: www.fis-ski.com