Uutisen päiväys

25.3.2004← Takaisin

Freestylen Eurooppa-cupkausi päätökseen Sallassa - Jussi-Pekka Kinnunen jälleen mitalisijoille

Freestylen kansainvälinen kausi päätettiin Sallassa Eurooppa-cupin parikumparekilpailuun. Tiukan loppukilpailun vei lopulta nimiinsä Ruotsin Jesper Björnlund jättäen Ranskan Silvan Palazotin toiseksi. Taistelussa kolmannesta sijasta Jussi-Pekka Kinnunen osoittautui Venäjän Arteem Valintejeviä vahvemmaksi.

- Rinne oli vaikea ja jäinen, myös radoissa oli selviä eroja. Minulla oli onneakin, sillä sain laskea nopeammalla radalla useammin, Björnlund pohti kisan jälkeen.
Kisan alku viivästyi yli tunnilla ajanottolaitteiden temppuiltua, mutta odottelu ei kuitenkaan haitannut voittajaa, kuten ei muitakaan kilpailijoita.
- Minun tosin täytyy olla jo perjantaiaamuna koulussa, joten olen kotona kovin myöhään, 17-vuotias kiirunalainen totesi.
Aamulla lasketuista karsinnoista selvitti tiensä finaaliin kolme suomalaista laskijaa. Juha-Matti Rytilahden ja Lauri Kolomaisen taival katkesi kuitenkin jo heti ensimmäisellä kierroksella. Sen sijaan Kinnunen raivasi tieltään ensin Kazakstanin Dimitri Reiherdin, sen jälkeen Venäjän Talgat Sajapovin, kunnes voittaja Björnlund pudotti Kemijärvellä lajitaidot oppineen Kinnusen pronssitaisteluun. Kaksikon välinen taistelu oli niin tasainen, että tuomaripisteet menivät heidän kohdaltaan tasan, ja lopulta aika ratkaisi finaaliin menijän.
- Viimeinen lasku oli tämän päivän parhaani, ja olen todella tyytyväinen kolmanteen sijaan, myös eilen kumparekisassa samalle sijalle sijoittunut Kinnunen vakuutti.
- Kolmas sija on edelleen voitettu sija, vaikka finaalipaikka jäikin harmittavasti pisteen päähän.
Naisten kilpailua dominoi jälleen kerran Venäjän Olga Lazarenko. Hän joutui ainoastaan finaalissa tiukille, mutta voitti lopulta pisteellä toiseksi tulleen Kazakstanin Julia Rodionovan. Saksan Marina Kaffka laski kolmanneksi. Lazarenko hallitsi Suomen vaikeat kumparerinteet parhaiten, sillä hän voitti kaikki lasketut kolme osakilpailua.
- Minun salaisuuteni on tiukka harjoittelu. Harjoittelua, harjoittelua ja vielä lisää harjoittelua, hän naurahti tyytyväisenä.
- Kilpailu ei tosin ollut ollenkaan helppo. Kumpareet olivat isoja ja rata oli vaikea. Eilinen kilpailu painoi vielä, ja olin kovin väsynyt. Nyt olen vielä väsyneempi, mutta erittäin onnellinen.
Suomen Eurooppa-cupjoukkueen valmentaja Ilkka Wright saattoi olla tyytyväinen viimeisenkin osakilpailun antiin. Vaikka joukkueelta puuttuikin kisasta kaksi kovaa laskijaa, Jani Kokkonen ja Harri Kyllönen, löytyi finaalista silti hyvin suomalaisväriä.
- Suomen osakilpailut olivat ehdottomasti tämän kauden kovatasoisimmat kilpailut, hän totesi.
Rukalla ja Sallassa laskettiin myös kauden parhaimmissa olosuhteissa, ainakin kumparekisoissa. Vaativat rinteet saivat kehuja niin mies- kuin naislaskijoiltakin. Wrightin mukaan vaikeilla rinteillä saatiinkin hyvin nypittyä jyvät akanoista.
Kuluneella kaudella Suomen Eurooppa-cupjoukkueeseen on panostettu paljon enemmän kuin aikaisemmin, ja se on tuottanut tulosta.
- Tämän kauden tulokset ovat olleet parempia kuin edellisen kauden. Olemme saaneet enemmän finaalipaikkoja ja palkintopallisijoja. Lisäksi olemme saaneet laskijoitamme myös maailmancupkisoihin, ja uskoisin, että olemme pystyneet kuromaan myös Eurooppa-cupin ja maailmancupin joukkueiden tasoeroa kiinni, Wright analysoi.