Ilmoittautumisten kirjaus

Ilmoittautumisten kirjaus rankingkilpailussa

Ranking-laskennan hallinta edellyttää, että kilpailijatiedot – nimet, seurat ja lisenssi-numerot – ovat lähtöluetteloissa ja varsinkin tuloksissa pilkulleen oikein. Tämän vuoksi on äärettömän tärkeää, että kilpailun ilmoittautumiset kirjataan ”käsin koskematta” KILMOa tai Hiihtoliiton lisenssitiedostoa käyttäen. Järjestäjän kannattaa käyttää ATK-ohjelmaa, joka syötetyn lisenssinumeron perusteella etsii kilpailijan nimen ja seuran sekä – jos mahdollista – ehdottaa sopivaa kilpailusarjaa. Tällaisia ohjelmia on urheilupiireissä tarjolla useita, ainakin Pirilän ja Tuomimäen. Hätätilassa voi tiedot poimia tiedostosta ’copy & paste’ –tekniikalla, mutta pelkkää käsin kirjoittelua ei voida hyväksyä.

Lisenssitiedosto

Kilpailun järjestäjä voi halutessaan pyytää tuoreen lisenssitiedoston sähköpostitse osoitteesta webmaster@hiihtoliitto.fi. Kyseessä on lisenssinumeroiden mukaan järjestetty tekstitiedosto, jossa kutakin kilpailijaa kohti on yksi tietuerivi. Tiedostossa ovat mukana kaikki sellaiset kilpailijat, joiden lisenssin tai skipassin lunastus alkaneelle kaudelle on kirjautunut. Määräaikana (1.11.) ja esitäytettyä lomaketta käyttäen maksetut ovat varmasti mukana. Muista on huomattava, että maksun suorituksesta sen kirjautumiseen voi kulua useampi päivä, ja blanco-lomakkeita käyttäneitä ei tiedostosta löydy ennen henkilötieto-osan toimittamista liittoon.

Kilpailijoiden kirjaus

Ranking-yhteensopivaa ohjelmistoa käytettäessä järjestäjä vain syöttää tietokoneelle lisenssinumeron sekä hyväksyy (tai hylkää) ohjelman tarjoamat nimi–, seura– ja sarjatiedot. Ohjelman tarjoamia tietoja ei yleensä pidä peukaloida. Ainoa poikkeus on mahdollisten ylimääräisten etunimien poisto. Esim. jos ilmoittautumisessa lukee ’Kaisa Varis' mutta lisenssitiedosto tarjoaa ’Kaisa Maarit Varis’, voi jälkimmäisen etunimen poistaa.

FIS- ja kv-kilpailuissa on ulkomaiset kilpailijat luonnollisesti kirjattava käsin kirjoittamalla. Tällaisen kilpailijan lisenssinumeroksi merkitään ’ULK.’ Sen sijaan kotimaisen kilpailijan lisenssinumero ei saa olla nolla tai tyhjä. Ellei kilpailijan lisenssiä (tai eräissä tapauksissa skipassia) ole selvitetty, ei hänellä ole osallistumisoikeutta!

Ellei lisenssitietoa löydy

Lisenssitiedosto on syytä avata kirjausten ajaksi omaan ikkunaansa johonkin tekstieditoriin, jolloin siihen voi suorittaa hakuja (ctrl-f) nimen tai seuran mukaan. Monesti on ilmoittautumislomakkeessa – varsinkin faksissa – näkyvä numero niin epäselvä, että se voidaan lukea väärin.

Jos kuitenkaan nimeä ei löydy tai sen edessä on tähti (*), otetaan välittömästi yhteys ilmoittautumisen suorittaneeseen henkilöön (tiedot ilmoittautumislomakkeessa) ja kerrotaan, että kuluvan kauden lisenssimaksu ei ole vielä kirjautunut. Kilpailija voidaan sitten kirjata mukaan ehdollisesti, mutta hänen tai huoltajan on ennen kilpailunumeron luovutusta esitettävä järjestäjälle lisenssin maksukuitti tai sen jäljennös.