Uutisen päiväys

13.12.2005← Takaisin

Takalolle, Riihivuorelle ja Gripille Pro Urheilu -tunnustus

Kulttuuriministeri Tanja Karpela jakoi opetusministeriön tämänvuotiset Pro Urheilu -tunnustukset ja Pro Urheilu -mitalit tiistaina.

Jo kuudetta kertaa myönnetty 16 800 euron arvoinen Pro Urheilu -tunnustus jaettiin tänä vuonna kymmenelle entiselle huippu-urheilijalle. Hiihtolajien urheilijoista tämän tunnustuksen saivat moninkertaiset MM- ja olympiamitalistit Helena Takalo ja Hilkka Riihivuori sekä huikean paralympiauran tehnyt vammaishiihtäjä Jouko Grip.
Kulttuuriministeri Tanja Karpelan mukaan esitystä tehtäessä on otettu huomioon urheilijan koko urheilu-ura ja menestyminen eri arvokisoissa sekä heidän saavutustensa merkitys suomalaisen huippu-urheilun kehitykselle. Palkitut olivat tehneet parhaat tuloksensa pääsääntöisesti 1970-luvulla.
– Olen itse syntynyt 1970 ja vaikka olin tuolloin vain pieni perunapää, jopa minulle on jäänyt mieleen jotain näistä urheilusaavutuksista, Karpela kertoi puheessaan.
Kuvanveistäjä Nora Tapperin suunnittelemat Pro Urheilu -mitalit myönnettiin nyt neljättä kertaa. Mitali myönnetään urheilussa keskeisesti vaikuttaneelle henkilölle. Hiihtolajien edustajista sen sai viime kaudella sekä pujottelun että suurpujottelun maailmancupin voittanut Tanja Poutiainen.

”Tunnustus lämmitti mieltä”

Helena Takalon upeat kultamitalihiihdot Innsbruckin olympialaisissa ja Lahden MM-hiihdoissa ovat sellaisia saavutuksia, mitkä lämmittävät urheilufaneja vielä vuosien jälkeenkin. Takalo muistelee mielellään urheilu-uransa kohokohtia, joita on Innsbruckin ja Lahden lisäksi vielä monia.
– On hieno homma, että vuosien takaa olevia tuloksia vielä muistetaan. Olympiakullasta tuleekin pian jo 30 vuotta, hän laskeskeli.
Aikana jolloin Takalo oli huipulla, eivät harjoitteluolosuhteet olleet samaa luokkaa, mitä ne ovat tänä päivänä. Hän myöntääkin naurahtaen miettivänsä nykyään, miten hän onkaan voinut olla niin kova silloin.
– Kyllä siinä vaadittiin sisua ja sinnikkyyttä. Se jakso elämästä on vaatinut paljon, mutta mitään en vaihtaisi pois, hän sanoi tyytyväisenä.
Hilkka Riihivuori myöntää olleensa yllättynyt Pro Urheilu -tunnustuksesta, sillä hänen uralleen ei osunut henkilökohtaista kultamitalia.
– Minulla on pitkä ura ja jäin vain vähän voitosta. On hienoa, että Opetusministeriö on huomioinut hopeamitalitkin, neljä olympia- ja kolme MM-hopeaa saavuttanut Riihivuori kiitteli.
Hän uskoo jokaisen urheilijan haaveilevan voitosta, mutta vakuuttaa, ettei hän ole missään nimessä katkera jäätyään tuosta tavoitteesta. Vaikka sitä parasta hiihtoa ei kenties koskaan tullutkaan, hiihti hän silti ansiokkaasti Lahden MM-hiihdoissa kultaa voittaneessa viestijoukkueessa.
– Meillä oli tuolloin paras mahdollinen joukkue kasassa ja kotikisat toivat mahtavan fiiliksen. Tein tuolloin nappihiihdon ja pystyin kuromaan puolen minuutin etumatkan kiinni. Olisihan se nappihiihto voinut osua johonkin henkilökohtaiseen kisaankin, hän myönsi.

 Pro Urheilu -rahapalkinnon saivat:

Juoksija Lasse Viren, juoksija Pekka Vasala, hiihtäjä Helena Takalo, hiihtäjä Hilkka Riihivuori, soutaja Pertti Karppinen, painija Pertti Ukkola, jalkapalloilija Juhani Peltonen, juoksija Riitta Salin, juoksija Nina Holmén sekä vammaishiihtäjä Jouko Grip.

Pro Urheilu -mitalin saivat:

Toimittaja Paavo Noponen, toimittaja Voitto Raatikainen, kansainvälinen yleisurheilutuomari Tellervo Haapaniemi-Koskinen, professori, voimistelunopettaja Raija Riikkala, voimistelunopettaja Eevi Kaasinen, päätoimittaja Reetta Meriläinen sekä alppihiihtäjä Tanja Poutiainen.