Kesätapaaminen 2014

Wanhat Hiihtoveikot ry:n kesätapaaminen ja vuosikokous pidettiin Jyväskylän Laajavuoressa 10. - 11. kesäkuuta. Hiihtoveikot on noin 180 jäsenen, edustustason urheilijoiden, valmentajien ja urheilujohtajien järjestö, jossa on mukana pohjoismaisten hiihtolajien ja ampumahiihdon veteraaneja, ”hiihtosiskoja” ja paralympiamitalisteja.

Tapahtuman teemana olivat tänä vuonna Lake Placidin vuoden 1980 talviolympialaiset, Oslon vuoden 1982 MM-hiihdot, ampumahiihdon MM-kisat Ruhpoldingissa 1979 ja Lahdessa 1981 sekä paralympialaiset Geilossa vuonna 1980.

Markku Haapasalmi kertoi maastohiihdon kuulumiset

Tulokahvin, perinteiseen tapaan otetun yhteiskuvan ja puheenjohtaja Pekka Toivosen avauksen jälkeen Markku Haapasalmi toi veteraaneille Suomen Maastohiihdon tervehdyksen. Haapasalmi kertoi, mitä hiihtoperheessä on viime aikoina tapahtunut.

 - Suomen Maastohiihto fuusioitui Hiihtoliittoon 1. kesäkuuta. Tavoitteena on poistaa raja-aidat lajien väliltä, tehdä enemmän yhteistyötä, harjoittaa avoimempaa johtamista ja luoda suomalaisen hiihtovalmennuksen linja, Haapasalmi kiteytti.

Haapasalmen mukaan Sotshin talvikisojen menestys on tuonut uusia yhteistyökumppaneita maastohiihtoon ja luottamus lajin mahdollisuuksiin on lisääntynyt.

- Maastohiihdossa katsotaan vahvasti eteenpäin ja rakennetaan yhdessä vahva perusta hiihdon kehittämiselle kohti vuoden 2017 kotikisoja, Haapasalmi päätti esityksensä.

Olli-Pekka Kärkkäinen ja huippu-urheilu

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön kestävyyslajien vastaava Olli-Pekka Kärkkäinen kertoi näkemyksiä huippu-urheilun tulevaisuudesta maastohiihdon näkökulmasta.

- Sotshin menestys toi hyvää fiilistä. Suksihuoltoon panostaminen kannatti. Terveysongelmiin on vielä saatava jatkossa parannusta.

-  Joukkuelajeissa valmennuksen suuntaus on saatava enemmän kohdistumaan yksilöön ja yksilölajeissa on korostettava joukkueen merkitystä, Kärkkäinen visioi huippu-urheilun tulevaisuutta.

Teemavuosien mitalisteista olivat paikalla Hilkka Riihivuori, Pentti Kokkonen ja Jorma Etelälahti sekä paralympiakultamitalisteista Jouko Grip, Veikko Jantunen ja Pertti Sankilampi, joita kaikkia haastateltiin.

Kunnioitusta herättivät paralympiaveteraanien harjoituskilometrit, 7000 kilometriä vuodessa, oman työn ohella.

Laajavuoressa julkistettiin urheilukirjailija Lauri Järvisen kirjoittama historiakirja ”Wanhat Hiihtoveikot 1953 - 2013”, jota voi tilata kirjailijalta (040 559 8014, late@kotinet.com).

Wanhat Hiihtoveikot perustettiin 19.9.1953 Jyväskylässä 18 hiihtoveteraanin voimin.  Perustamispöytäkirjan allekirjoittivat Lauri ”Tahko” Pihkala, Tapani Niku ja Toivo Turunen.

Ilta vietettiin katsomassa näytelmää ”Kvartetti” Laajavuoren loppuunmyydyssä kesäteatterissa. Veteraaninäyttelijöiden Esko Roineen, Heikki Nousiaisen, Liisa-Maija Laaksosen ja Tuija Vuolteen esitys sopi myös hiihtoveteraaneille hyvin.

Vuosikokous hyväksyi uusia jäseniä

Keskiviikkoaamun vuosikokous valitsi edelleen Pekka Toivosen puheenjohtajaksi ja Viljo Sadeharjun varapuheenjohtajaksi. Johtokunnassa jatkavat Sadeharjun ohella Esko Jussila, Erkki Jääskeläinen ja uutena Senja Nuolikivi. Sihteerinä jatkaa Matti Harju ja rahastonhoitajana Markku Tunturi.

Vuosikokous hyväksyi kahdeksan uutta jäsentä: Veikko Jantunen, Kari Kyrö, Heimo Lajunen, Heikki Miettinen, Heino Ovaskainen, Liisa Suihkonen, Toivo Turunen ja Jukka Ylipulli.

Vuoden 2014 aikana vuosia täyttäneitä tai täyttäviä Jyväskylässä mukana olleita muistettiin yhdistyksen pöytästandaarilla.

Vuosikokouksessa äänestettiin ensi vuoden 2015 tapahtumapaikasta. Jyväskylä päihitti Valkeakosken äänin 28 - 12.

Veteraanit kaipaisivat ikääntyvään joukkoonsa jäseniksi myös nuorempia edustustason urheilijoita, joita nyt tapaamisessa edusti Johnny Hamström.

Vuosikokouksen jälkeen tutustuttiin professori Jukka Viitasalon esittelemän Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen KIHUn toimintaan.

 

Teksti ja valokuvat Matti Harju digiarkisto 10. - 11.6.2014.

1) Wanhat Hiihtoveikot Laajavuoren 2014 yhteiskuvassa.

2) Paralympiakultamitalistit Pertti Sankilampi (vas.), Jouko Grip ja Veikko Jantunen tulokahvilla.

3) Markku Haapasalmi (kesk.) kertoi Suomen Maastohiihdon kuulumiset. Seurana Esa Haapala (vas.) ja opetusneuvos Jorma Hyytiä (oik.).

4) Liisa Suihkonen (vas.), Eva Hög, Hilkka Riihivuori ja Senja Nuolikivi Erkki Riihivuoren (selin) seurassa.

5) Olli-Pekka Kärkkäinen toi olympiakomitean huippu-urheiluyksikön näkemykset Laajavuoreen. Taustalla Sotshin menestyjät.

6) Urheilukirjailija Lauri Järvinen julkisti historiakirjansa ”Wanhat Hiihtoveikot 1953 - 2013”, jota voi tilata kirjailijalta.

7) Vuoden 2014 syntymäpäivästandaarien kanssa Pauli Dunder (vas.), Erik Ingman, Irma Bruce (Hartikainen) ja Martti Ronkainen. Kuvasta puuttuvat Erkki Ala-Honkola ja Timo Pekkala. Jakajina Pekka Toivonen (vas.) sekä Markku Tunturi ja Viljo Sadeharju.

8) Jukka Viitasalo kertoi KIHUN toiminnasta.