Uutisen päiväys

21.3.2010← Takaisin

Björgen vei maailmancupin päätöksen – Kuitunen hyvästeli kansainväliset ladut

Norjan Marit Björgen voitti maailmancupin kauden viimeisen osakilpailun 10 kilometrin vapaan hiihtotavan takaa-ajon Falunissa Ruotsissa. Riitta-Liisa Roponen oli 5:s (+2.38 voittajasta), Aino-Kaisa Saarinen 9:s (+3.03,2) ja maailmancupin kilpailut hyvästellyt Virpi Kuitunen 28:s (+5.27,8).Sankassa lumipyryssä käydyn kilpailun toiseksi hiihti maailmancupin voittanut Puolan Justyna Kowalczyk. Kolmas oli Ruotsin Charlotte Kalla. Maailmancupin finaalin voitto nosti Björgenin maailmancupin loppupisteissä toiseksi.

Riitta-Liisa Roposen vahva kevätkunto jatkui ja loppusuoralla Roponen nousi vielä viidenneksi ohi Viron Kristina Smigun-Vähin.

- Tosi hyvä hiihto. Sukset pelasivat loistavasti. Keli oli tosi raaka ja vaan yksi latu-ura, joten aikamoista umpihankihiihtoa, jos yritti ohituksia. Onneksi alamäissä ohitukset onnistuivat, Roponen kuvaili kilpailua.

- Kyllä jää hyvä mieli jatkaa tästä eteenpäin. Varmasti paras henkilökohtainen kausi takana, Roponen sanoi. Maailmancupin kokonaispisteissä Roponen oli seitsemäs.

Aino-Kaisa Saarinen jakoi kiitosta erityisesti huoltoryhmälle.

- Huoltoryhmä onnistui näissä finaaleissa kyllä aivan loistavasti. Sukset toimivat aivan mahtavasti. Suuri kiitos siitä heille. Oma meno oli yllättävänkin hyvää, mutta ylämäissä tekniikka ei vaan toimi ja nousuissa tuli takkiin. Olihan toi latukin aika pöpperöä, jossa meni yksi ura, jota hiihtää, Saarinen kertasi.

- Olen tyytyväinen kauteen, vaikka olympialaisten jälkeiset sairastelut veivät parhaan terän, Saarinen totesi. Saarinen oli maailmancupin loppupisteissä neljäs.

Virpi Kuitunen päätti kansainvälisen uransa Falunin vapaan kympillä hänelle varsin vaatimattomalla 29. sijalla. Tämä ei 33 –vuotiasta kuusinkertaista maailmanmestaria kuitenkaan surettanut.

- Nyt on aika iloinen mieli, kun kaikki olivat vastassa maalissa. Oli aika hauska huomata lähdössä, että kaikilla tytöillä oli pepussa teksti ”Thank you Virpi!”, Kuitunen tunnelmoi.

- Tosi pehmeä keli. Urheilullisesti anti oli aika huonoa omalta kohdalta. En pysynyt nousuissa oikein kenenkään peesissä. Otin sitten hiihdon nautinnon kannalta, Kuitunen totesi.

Kilpailussa Kuitunen esiintyi normaalista maajoukkueasusta poiketen tummassa entisaikojen henkeen suunnitellussa hiihto-asussa. Käsissään hänellä oli kullanväriset sauvat. Asu oli maajoukkueen vaatettajan italialaisen Sportfulin suunnittelijan käsialaa.

- Ajattelin, että olisi kiva olla viimeisessä kisassa jotain erilaista päällä. Haettiin vähän sellaista vanhaa mallia, muun muassa pitkät polvisukat kuin ennen vanhaan. Oli kyllä kiva hiihtää tässä asussa, Kuitunen kertoi.

Urallaan Kuitunen voitti kahdesti maailmancupin ja Tour de Skin. Maaliin saavuttuaan Kuitunen kiitti hymyillen maailman hiihtoväkeä pitämällä edessään kylttiä, jossa luki Thanks and Goodbye. Kuitunen oli suuren joukon halattavana pitkän aikaa.

- Kokonaisuutena takana on pitkä ja antoisa ura, monia hyviä vuosia, jonka aikana olen tavannut monta hienoa urheilijaa. Tänä aikana olen saanut aivan hirveästi oppia, jota voi pakata reppuun ja ottaa niitä käyttöön, kun siirryn toiseen elämään.

- Mitä pitempään on mukana sitä enemmän oppii arvostamaan muutakin kuin pelkästään mitaleja ja sekunteja. Tappiosta oppii enemmän kuin voitosta, Kuitunen totesi.

- Tärkein oppi nuorille on se, että pitää tehdä oma suunnitelma huipulle etenemiseen ja seurata pieniä askeleita sillä tiellä. Ei siinä auta ruveta rynnimään ja odottamaan itseltään liikaa. Into siinä kuolee, jos ei malta odottaa. Pitää jaksaa harjoitella kovaa ja kun tuloksia tulee, niin niistä saa lisää uskoa omaan kykyyn nousta huipulle, Kuitunen evästi nuoria urheilijoita.

Uransa tärkeimmäksi menestyksen tekijäksi Kuitunen nostaa henkilökohtaisen valmentajansa Jarmo Riskin.

- Oma henkilökohtainen valmentajani Jarmo Riski on ollut kaikista suurimmassa roolissa, että olen päässyt huipulle. Muuten kiitettäviä ihmisiä on aivan valtava määrä, Kuitunen sanoi.

Kansainvälisen uransa jäähyväisiä Kuitunen on viettänyt eri yhteyksissä pitkän viikonlopun aikana Falunissa.

- Tuossa samppakalja poksahti maalissa, mutta aika tiukalla aikataululla mennään kotia kohti illalla. Toki tässä jotain ehditään täälläkin juhlia. Ja jo eilen oli pienet juhlat joukkueen kanssa, Kuitunen kertoi. Kuitunen osallistuu tulevana viikonloppuna SM-kisoihin Kontiolahdella.

Saarinen ja Roponen ovat kiertäneet ympäri maailmaa monta vuotta yhdessä Kuitusen kanssa.

- Ihan valtava aukko jää tähän meidän piiriin. Olimme kaikki Virpiä maalissa vastassa ja tosi haikea olo jää, kun Virpi näistä ympyröistä poistuu, Roponen sanoi.

- Aamulla kopilla iski epätodellinen olo, kun Virpi oikeasti oli viimeistä kertaa meidän kanssa valmistautumassa kilpailuun. Ollaan eletty vuosikaudet yhdessä tätä elämää ja ensi kauden ekalla leirillä voi tulla tunne, että hei, yksi puuttuu joukosta, Saarinen sanoi haikeana.

Tulokset: www.fis-ski.com