Uutisen päiväys

26.2.2004← Takaisin

Levin maailmancupissa puhutaan suurilla numeroilla

Levin maailmancupin osakilpailujen järjestelyt alkavat olla viimeisiä mutterin kiertoja vaille valmiita. Kisarinteen tapahtuma-alueelle on noussut useita kotia sekä laavuja, ja maalialuetta komistaa massiivinen 600 henkilön katsomorakennelma selostuskoppeineen. Kisarinne, Black, suljettiin jo viime sunnuntaina niin yleisöltä kuin kilpailijoiltakin, ja seuraavan kerran kyseisellä rinteellä lasketaan vasta lauantain osakilpailussa.

Kisajärjestäjät ovat korostaneet alusta asti tekevänsä Levin kilpailuista erilaiset kisat. Lappilaisuutta on korostettu joka käänteessä ja kaikkeen, kuten esimerkiksi palkintorahoihin, on pyritty laittamaan oma ”Lapin lisä”. Oheistapahtumissa paikan päällä esiintyvät muun muassa Suomen huippubändit, Jean S. ja Killer.

Kisaviikonloppuna myyntipiikki

Jo luvuilla katsottuna Levin maailmancupista on tulossa huikean suuri tapahtuma. Median kiinnostuskin on tätä yhden lajin kilpailua kohtaan suurta. Kaksi pujottelun osakilpailua televisioidaan yli 100 maahan, 15:een suorana ja 20:een nauhoitettuna, noin 120 maahan lähetetään tv-materiaalia makasiiniohjelmia varten. Paikan päälle on tullut yli 100 tv-tuotantohenkilöä, tv-toimittajat ja kuvaajat mukaan lukien. Lisäksi tapahtumasta välittää tietoja maailmalle 40 kirjoittavaa toimittajaa, 30 valokuvaajaa ja 10 radiotoimittajaa 11 eri maasta.
Kisaviikkona tapahtumaa on ollut rakentamassa noin 100 henkilöä, mutta kisaviikonloppuna palkallisia ja vapaaehtoistyöntekijöitä on Levin alueella noin 350 henkilöä. Työtunteja kertyy siis tuhansia.
- Valtavista työtuntimääristähän tässä puhutaan. Etenkin jos lasketaan tämän projektin käynnistyneen jo kymmenen vuotta sitten, naurahtaa kisojen pääsihteeri Jussi Töyrylä, jonka oma työaika on viimeisten viikkojen aikana muotoutunut kukonlaulusta yön pikkutunneille.
Kisajärjestäjät odottavat viikonloppuna katsojia 10 000 päivää kohden. Heitä varten on Töyrylän mukaan tilattu kymmeniä tuhansia kiloja ruokaa ja kymmeniä tuhansia litroja juomaa.
- Olemme tehneet varovaisen arvion, että kisaturistit jättävät alueelle 2-2,5 miljoonaa euroa. Joten tiedossa on selvä myyntipiikki.
Lauantaina katsomossa on myös tuhat koululaista, sillä tuolloin Kittilän kunta viettää koulupäivää maailmancupin merkeissä. Järjestäjien antamilla materiaaleilla koululaiset ovat askarrelleet kilpailijoille erilaisia kylttejä ja banderolleja, joten tunnelmaa riittää. 

Rinteen pintaan ei enää muutoksia

Tämän viikon aikana Levin Black-rinteen ympärille on rakennettu muun muassa suojaverkot ja rinteen loppupuolelle maalialue sekä televisiota varten on luotu kamerapaikat. Rinteessä on työskennellyt viikon aikana yli 150 henkilöä, mutta itse rinteen pintaan ei ole tehty enää muutoksia.
- Perjantaina rinne injektoitiin (vettä ruiskutetaan syvälle lumeen), ja sen jälkeen olemme vain poistaneet siitä irtolunta ja antaneet rinteen hengittää, kertoo kilpailun johtaja Tapio Kokko.
Rinteen merkitsemiseen järjestäjät ovat varautuneet 60 portilla, mutta tarpeen tullen varastosta löytyy ylimääräisiä keppejä yli 150. Todennäköisimmin kilparataan käytetään 53-57 porttia.
Syksyllä 2000 Levin Black-rinteeseen asennettiin Eurooppa-cupin osakilpailuja varten uudet valot, joiden tehot ovat teoriassa peräti 720 luxia. Kokon mukaan heijastus on jopa 40 %, joten rinteen työntekijöitä kehotetaan käyttämään aurinkolaseja.
- Aurinkoisena päivänä valojen käytöstä neuvotellaan television kanssa. Jos pilveä on vähääkään taivalla, niin valoja on silloin pakko käyttää, jotta rinteeseen saadaan sävyeroja, Kokko kertoo.