Uutisen päiväys

4.3.2010← Takaisin

Marjaana ja Iivo odotetut mestarit nuorten SM-kilpailuissa Mikkelissä

Suomalaisten tulevaisuuden tasosta saatiin lupaavia lämpimäisiä, kun 17-20 vuotiaiden parhaat nuoret naiset ja miehet kisailivat SM-mitaleista kuudessa eri sarjassa viime viikonloppuna Mikkelin Karkialammen vaateliaassa maastossa.

Ikäluokkansa kansainvälisillä laduilla jo menestyneet vieremäläiset Marjaana Pitkänen (N20) ja Iivo Niskanen (M18) olivat sarjojensa ylivoimaisia mestareita. Kumpikin ilmaisi selkeästi MM- ja olympiakisojen olevan tulevissa tavoitteissa. Mitalivauhtia Marjaana ja Iivo eivät vielä Sotshista luvanneet, vaikka seuraaville olympialaduille uskoivat tähyävänsä.

Katri Lylynperä yllätti

Tulevaisuuden menestyjäksi voisi arvioida myös ensimmäiseen maastohiihdon mitaliin ja mestaruuteen sauvoneen Katri Lylynperän Sastamalan Vammalasta. Vasta 16-vuotias neitokainen on kestävyyslajien moniottelija. Ikäluokkansa mestaruuksia Katri on jo saavuttanut hiihtosuunnistajana ja suunnistajana. N17-ikäluokkaa kauden aikana hallinneet Kainuun Saana Kemppainen ja Kuusamon Marika Rontti olivat hämmentyneitä pitosuksella voiton vieneen nuoren mestarin vauhdista.
M17-sarjan mitalikolmikko Matti Hiironen, Antti Ojansivu ja Rikhard Mäki-Heikkilä vahvisti asemaansa ikäluokkansa parhaina.

Hyviä valmiuksia

Nuorten menestyjien kohtaaminen mitalistien haastattelussa oli miellyttävä ja mieluisa kokemus. Useimmat 18 mitalistista olivat hyvin valmistautuneet lehdistön kanssa käytävään vuoropuheluun. Oman suorituksen analysointi sujui sutjakkaasti ja tyylikkäästi. Vastaavaa ei nuorelta urheilijalta koeta joka päivä. Näissä nuorissa on jotain samaa kuin aikoinaan parikymppisen Harri Kirvesniemen ensimmäiset analyyttiset vastaukset kansallisissa ja kansainvälisissä lehdistötilaisuuksissa.

Kommentti

Moni saattaa olla juuri nyt erityisen huolissaan suomalaisen urheilun tulevaisuudesta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että hyviä ja jopa erinomaisia yksilöjä on jatkossakin kasvamassa melkoisella varmuudella. Mitalivauhtiin yltävän viestijoukkueen rakentaminen vaatii lahjakkuuksien, onnistuneen valmentautumisen lisäksi myös aimo ripauksen hyvää tuuriakin.

Kaikki tulokset löytyvät osoitteesta http://mikkelinhiihtajat.sporttisaitti.com/

Teksti ja kuvat: Antero Heikkinen