Uutisen päiväys

22.3.2010← Takaisin

Tuomisto sai paralympiamitalinsa – pronssia sprintissä

Ilkka Tuomisto sai mollivoittoisille kisoilleen upean päätöksen, kun hämeenkyröläinen hiihti sprintissä pronssia. Mitali oli Suomen toinen näissä paralympialaisissa. Perinteisen hiihtotavan sprintin voitti Japanin Yoshihiro Nitta, joka otti kisojen toisen kultamitalinsa. Maailmanmestaruuden viime vuonna voittaneelle Tuomistolle pronssi on ensimmäinen paralympiamitali.

"Aika tyhjä olo tällä hetkellä. Tämä mitali oli minulle erittäin tärkeä. Torstain täydellisen epäonnistumisen jälkeen pääsin kuitenkin mitalin ottamaan. Luotto oli koko ajan, että perinteisellä pystyn sen mitalin ottamaan ja toisenkin, täällä ei tullut kuin yksi. Hyvä että sekin tuli", Tuomisto mietti tuoreeltaan.
Tuomisto oli karsinnan kolmas ja eteni välierästä eränsä toisena jatkoon. Päivän hiihtoihinsa hän oli tyytyväinen.
"Tänään oli kohtuurento fiilis koko päivän, perushyvää tekemistä. En ihan noilla tasuripätkillä jaksanut vastata Nittan vauhtiin, mutta ylämäet pystyin tulemaan hyvin", Tuomisto sanoi ja kiitteli myös nyt myös hyvin pitänyttä sukseaan.
Mitaliaan hän arvotti samanarvoiseksi kuin MM-kultaansa, sillä vertailu on vaikeaa ja molemmilla on iso merkitys. Maaliviivan ylittäessään tunnelmat olivat moninaiset:
"Vähän sekaisin olin, suksi tökkäsi ja lensin turvalleni siihen maahan. Vähän pihalla olin. Hyvä fiilis, sain tehtyä hyvän suorituksen. Täytyy sanoa, että olen ollut pari-kolme päivää aika maassa. Hyvä että yöllä olen saanut nukutuksi, mutta tämä piristi selkeästi kokonaiskuvaa. Siinä mielessä mukava päätös", Tuomisto sanoi.

Löytynoja ja Ollanketo kuudensia

Maija Löytynoja taisteli loppuun asti jatkopaikasta, mutta jäi lopulta erässään kolmanneksi ja ulos loppukilpailusta. Hänen sijoituksensa oli kuudes.
"Ei huono sprinttipäivä. Jäi hampaankoloon tuo välierän lähtö, olen vielä niin hidas. Pakko sanoa, että ensimmäistä (hopeaa ampumahiihdon takaa-ajossa) lukuun ottamatta alakanttiin menivät nämä kisat. Hiihtovauhti ei ole enää parhaassa terässä, se meni silloin vähän ennen kuin tänne tultiin. Silloin oli paras vire päällä, mutta se meni niihin sairasteluihin", Löytynoja mietti.
Hän jatkaa kuitenkin innolla kohti seuraavia paralympialaisia:
"Sotshia kohti on nyt hyvä lähteä treenaamaan, kun paikat ovat ehjät, olen saanut hyvän harjoitus- ja kilpakauden alle", edelliskaudella polvivammasta kärsinyt ylivieskalainen sanoi.
Jarmo Ollanketo ja Marko Törmänen ylsivät niin ikään välieriin ja sijoittuivat kuudenneksi.
"Perinteistä sprinttihiihtoa. Pakko tuohon on olla tyytyväinen. Tavoite oli päästä finaaliin, mutta siinähän se näki miten kaukana se oli. Parasta hiihtoa täällä kuitenkin. Kokonaisuutena olo parani täällä niin, että kympin kisassa oli hyvä olotila, niin nytkin", Ollanketo summasi avausmatkan pettymyksen jälkeen.
Ainoana suomalaisena sunnuntaina karsintaa pidemmälle ei selvinnyt Rudolf Klemetti, joka sijoittui oppaansa Lasse Torpon kanssa 18:nneksi.
"Vapaa pitkä matka oli varmaan yksi parhaista kahdenkympin kisoista mitä olen hiihtänyt. Olisi se voinut mennä paremminkin, oman tason mukaisia suorituksia täällä tuli. Tänäänkin tällainen normaalisuoritus, en ole mikään sprintteri", Klemetti sanoi.
Jatkostaan jyväskyläläinen ei osannut sanoa. Siviilipuolella haasteet jatkuvat väitöskirjan kanssa.
"Vannomatta paras", oli vastaus kysymykseen, olivatko nämä hänen viimeiset paralympialaiset.

Tulokset:
Paralympialaiset, 9/9 kilpailupäivä:
Maastohiihto, sprintti (p):
Miehet:
Liikuntavammaiset pystyhiihtäjät: 1) Yoshihiro Nitta Japani, 2) Kiril Mihailov Venäjä, 3) Ilkka Tuomisto Suomi.
Näkövammaiset: 1) Brian McKeever (opas Robin McKeever) Kanada, 2) Nikolai Poluhin (Andrei Tokarev) Venäjä, 3) Zebastian Modin (Albin Ackerot) Ruotsi,…6) Jarmo Ollanketo (Marko Törmänen) Suomi,…18) Rudolf Klemetti (Lasse Torpo) Suomi.

Naiset:
Liikuntavammaiset pystyhiihtäjät: 1) Oleksandra Kononova Ukraina, 2) Shoko Ota Japani, 3) Anna Burmistrova Venäjä,…6) Maija Löytynoja Suomi.

Täydelliset tulokset: www.vancouver2010.com