Uutisen päiväys

24.3.2005← Takaisin

Yhdistetyn joukkuekilpailussa Suomen mitalinmetsästys kaatui alipainoon

Hiihto-osuuden jälkeen viidentenä olleella Suomella oli onnistuneilla hypyillä hyvinkin mahdollisuus nousta mukaan taistelemaan lähinnä pronssimitalista yhdistetyn joukkuekilpailussa. Takaa-ajo kuitenkin kariutui Janne Ryynäsen 150 gramman alipainoon ja sen mukana sääntöjen sallimaa pidempiin suksiin. Lopulta Suomi sijoittui seitsemänneksi joukkueella Antti Lehtinen, Ville Tuppurainen, Janne Ryynänen ja Anssi Koivuranta.

Nuorten MM-kisojen joukkueyhdistetty kilpaillaan normaalista poikkeavasti niin, että aluksi käydään kilpailun hiihto-osuus, 4x10 km:n viesti. Viestissä syntyneet aikaerot muutetaan mäkipisteiksi. Mäkikilpailussa on kaksi hyppyä, joista huomioidaan pituus. Tyylipisteitä ei anneta, telemark-alastulon puuttumisesta rangaistaan pistemenetyksellä, samoin kaatumisesta.

Suomen joukkueen hiihto-osuus sujui suhteellisen mukavasti, joskin ladulla kovinta vauhtia pitäneet saksalaiset olivat karanneet tavoittamattomalta tuntuvaan johtoon. Suomen ankkuri Anssi Koivuranta toi joukkueen maaliin viidentenä, eikä päästänyt takanaan lähimmillään kahden sekunnin päässä tullutta Norjan nelinkertaista maailmanmestaria Petter Tandea edelleen. Ennen Suomea maaliin ehättivät myös Ranska, Tshekki ja Japaini. Ero pronssiin oli kuitenkin kohtuullinen, joten mitalitoiveet elivät vahvoina.

Aamun vesisateeksi muuttunut Rovaniemen auringonpaiste merkitsi yhdistetyn mäkiosuuden alun siirtämistä lähes tunnilla ylämäen vettymisen vuoksi. Lopulta kisa saatiin viedyksi kohtuullisissa ja lähes tulokoon tasapuolisissa olosuhteissa. Suomalaisten osalta homma kuitenkin lätsähti ensimmäisen kierroksen jälkeen kun tuli tieto, että FIS:n mittauksessa Janne Ryynäsellä oli painoon nähden liian pitkät sukset. Alipainoa rovaniemeläisellä oli peräti 150 grammaa. Edellisen päivän joukkuemäen (Saksa, Ruotsi, Venäjä) tapaan ei armoa kuitenkaan tunnettu. Ryynäsen suoritus hylättiin ja Suomen joukkue putosi kahdeksannelle sijalle.

- En ehtinyt koko päivänä syödä muuta kuin aamupalan. Päivän mittaan paino oli päässyt putoamaan liikaa, Ryynänen harmitteli. Kierrosten välillä hän tankkasi sen verran, että hänen suorituksensa hyväksyttiin, vaikka käytössä olivat edelleen samat sukset. Varmuuden vuoksi miehen lyhyemmät varasukset oli kuitenkin jo ehditty hakea paikalle Ryynäsen kotoa.
- Harmittaa, että meni varma mitali, Janne Ryynänen tuumi.

Samaa harmittelivat myös joukkuetoverit, joista kukaan tosin ei mäkiosuudella ollut aivan parhaimmillaan, kun taas mm. Saksan ja Ranskan kilpailijat innostuivat toinen toisensa jälkeen tekemään näyttäviä leiskauksia. Kilpailun voittikin Saksan ylivoimaisesti joukkueella Florian Schillinger, Tom Beetz, Steffen Tepel ja Tino Edelmann.

Valmentaja Kimmo Savolaista tilanne harmitti, kun asiasta koko talvi on puhuttu ja tilanne Anssi Koivurannan Kuusamon maailmancupissa tapahtuneen hylkäämisen vuoksi oli joukkueelle hyvinkin konkreettisesti tiedossa. Harvoin käytetty kilpailumuoto pääsi joukkueen kuitenkin yllättämään. Hiihto-osuus ensin tehtynä vie junioreilta niin paljon energiaa, että tankkauksen kanssa on oltava erityisen tarkkana. Pelkkä aamupala ei Janne Ryynäselle riittänyt pitämään muutenkin tarkan päällä olevaa painoa sääntöjen rajoissa.

Lauantain sprinttikilpailuun suomalaiset kuitenkin lähtevät taistelumielellä. Anssi Koivuranta vakuuttaa, että kipeytynyt selkä kyllä kestää loppuun asti. Erityistä mielihyvää mies sai päivän hiihto-osuudesta, jolla hän selvästi pystyi pitämään maailmanmestari-Tanden selkänsä takana. Vaikka kuusamolaisen tavoitteet nuorten MM-kisoista jo on saavutettu, kun taskussa on kaksi mitalia, riittää virtaa edelleen ja tvaoitteena on hyvät suoritukset niin erikoismäessä kuin sprinttiyhdistetyssäkin.